Kōzō Okamoto

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kōzō Okamoto
Født7. desember 1947 (71 år)
Japan
Beskjeftigelse Motstandskjemper
Nasjonalitet Japan
Medlem av Den japanske røde armé

Kōzō Okamoto (født 7. desember 1947) var en 24 år gammel japansk botanikkstudent fra en respektabel middelklassefamilie som ble rekruttert til den japanske terrororganisasjonen røde armé (JRA). Okamoto ble pågrepet i Libanon, der han under sitt opphold hadde konvertert til islam, i det som ble sett på som et forsøk på å unngå å bli utlevert til Japan. Okamoto er ønsket utlevert av japanske myndigheter for sine aktiviteter med Den røde armé, og av Israel for hans engasjement i Massakren på Lod lufthavn som fant sted den 30. mai 1972. Okamoto snakker japansk, engelsk, hebraisk, arabisk, kinesisk og russisk flytende.

Terror-angrepet i Israel[rediger | rediger kilde]

Den 30. mai 1972 ankom Okamoto, sammen med Yasuyuki Yasuda og Tsuyoshi Okudaira, Lod Airport i Tel Aviv, med Air France Flight 132 fra Roma i Italia. Etter å ha landet gikk de til bagasjeområdet på flyplassen. Etter å ha funnet bagasjen sin, tok de frem flere våpen fra koffertene sine, før de åpnet ild mot andre passasjerer på flyplassen. Angrepet skjedde i samarbeid mellom Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP) og Den japanske røde armé (JRA). Terroristene drepte 26 mennesker og skadet 71 andre.

Yasuyuki Yasuda ble drept i angrepet etter at han hadde gått tom for ammunisjon. Tsuyoshi Okudaira begikk selvmord på flyplassen ved å detonere en granat som han holdt i hånden. Okamoto ble såret og tatt til fange mens han prøvde å rømme fra flyplassen. Kozo Okamoto ble dømt til livsvarig fengsel under en rettssak i Israel. Det har blitt hevdet at Okamoto ba om å få konvertere til jødedommen mens han satt fengslet i Israel, og at han prøvde å omskjære seg selv med en negleklipper.

Den 23. juli 1973 ble et fly kapret av medlemmer fra Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP), og den japanske røde armé som krevde at Okamoto skulle frifinnes i bytte mot gislene som var ombord i flyet, men Israel nektet å etterkomme dette kravet. Okamoto ble frigitt i 1985 etter tretten års fengsel, som en del av en fangeutveksling med palestinske militante fraksjoner. Etter løslatelsen fra fengsel i Israel, flyttet Kozo Okamoto først til Libya, videre til Syria, og til slutt til Libanon, der han ble gjenforent med andre medlemmer av den japanske røde armé.

Den 15. februar 1997 arresterte Libanon fem medlemmer fra den japanske røde armé (JRA) deriblant Kozo Okamoto for å ha forfalsket pass og for brudd på visumregler. De fem personene ble dømt til tre års fengsel hver. Etter at fengselsstraffen var ferdig sonet, ble de fire andre medlemmene av JRA deportert til Jordan med makt. Den libanesiske regjeringen valgte å innvilge politisk asyl til Kozo Okamoto fordi han hadde kjempet mot Israel og hadde blitt torturert i israelske fengsler. Kozo Okamoto er fortsatt ønsket utlevert av den japanske regjeringen.

En dokumentar fra 1999 forteller historien om Okamoto, blant annet med intervjuer fra flere personer som kjente ham fra før han flyttet til Libanon.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]