Kåre Groven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kåre Groven
Kaarelav.jpg
Groven i sitt eget verksted.
Født4. mai 1945[1][2] (74 år)
Trondheim[1]
Beskjeftigelse Billedhugger[1]
Nasjonalitet Norge

Kåre Groven (født 4. mai 1945 i Trondheim[3]) er en norsk billedkunstner.

Han har utført en rekke offentlige og private installasjoner og utsmykkinger i Norge.

Han bor i Åsa, utenfor Hønefoss, og arbeider både der og i Oslo. Han har hatt atelier på Frysja kunstsenter i Oslo fra begynnelsen av 1970-årene.

«Utkast» av Kåre Groven.

Kåre Groven arbeider ofte i stort format. Han arbeider i forskjellige materialer og har skulpturer i det offentlige rom over store deler av landet. Skulpturen  «Utkast» 1989 huskes kanskje best. Skulpturen «Utkast» ble også frimerke som representerte norsk samtidskunst i 2002.

Selv sier Kåre Groven:

Jeg  jobber i mange forskjellige materialer og uttrykk. Mens mine installasjoner gir uttrykk for et mer personlig miljø- og samfunnsmessig  engasjement, har offentlige utsmykkinger blitt til gjennom konkurranser eller invitasjoner og hvor oppgaven ofte løses ut fra gitte forutsetninger. Jeg liker godt å holde på med begge deler når sjansen byr seg. Utsmykkingene og stipend har gjort det  økonomisk mulig for meg å lage  installasjoner og utstillinger av temporær karakter som  har vært  omfattende, plasskrevende og derfor ikke blitt  oppbevart. Men det har gitt meg friheten til å skape kunst uten tanke på gjenbruk eller salg. "[4]

Blant hans arbeider er OL- markørene som er tre store granittbautaer plassert på Ringebu, Stange og Gjøvik fra 1994, hvor den største steinen på Stange er ca 40 tonn og ca 8 meter høy. «Lysende steiner» er fem store rullesteiner fra Svelvik i gateløpet for St.Olavs hospital i Trondheim, med pulserende innlagt lys, «Bøling»  utenfor Høgskolen i Bø, med tre store rullesteiner på stålbein, «Fremmed fugl» foran Høgskolen i Alta, en ni meter høy skulptur i cortenstål. Skulpturen «Kast» på Fornebu, en ønsket erstatning for skulpturen «Utkast» som ble flyttet til Oslo Lufthavn Gardermoen. «På sporet» foran Skiforeningens hus i Holmenkollen, en elleve meter lang stålskulptur. «Kultursøyle» i granitt står i Husnes sentrum. «Porto» er en skulptur av cortenstål ved postterminalen i Bergen. «Veivesen», en skulptur i sten og cortenstål er reist på Bryn, foran Statens Vegvesen i Oslo..

Installasjoner og utstillinger har stort sett omhandlet miljøaspekter med motiver som f.eks. egg i stativ og egg i trillebårer eller et innpakket piano utendørs på F15 som spiller tolkninger og bruddstykker av Erik Satie. Han har også bidratt med humoristiske utstillinger som «3 lamper» på Galleri Heer i Oslo, tre roterende kvinnefigurer to til tre meter høye med lysende skjørt og spilledåsemusikk. I samme kategori er «I godt selskap» på Theatercafeens herretoalett i Oslo, en malt gipsfigur som skåler med seg selv. Naturelementer i glassmonter har også vært et tema  som har opptatt kunstneren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Norsk kunstnerleksikon, 26. apr. 2017, https://nkl.snl.no/K%C3%A5re_Groven
  2. ^ KulturNav, 9. okt. 2017, Kåre Groven, d0838038-4b8b-435e-97bc-841019d3a828
  3. ^ «Kåre Groven – Norsk kunstnerleksikon». Store norske leksikon (norsk). Besøkt 26. april 2017. 
  4. ^ Kåre Groven (08.05.2018). «Kåre Groven». Kåre Groven. Besøkt 08.05.2018. «Kåre Groven» 
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.