Kävlinge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kävlinge gamle kirke

Kävlinge er et tettsted i Skåne län i landskapet Skåne i Sverige. Det er Kävlinge kommunes administrasjonssenter. I 2010 hadde tettstedet 9 049 innbyggere.[1]

Kävlinge har lenge vært et viktig jernbaneknutepunkt. Den første banen, mellom Arlöv, Teckomatorp og Billesholm, ble åpnet i 1886. Samme år innviet man også strekningen mot Lund, som var en del av Lund-Trelleborg Järnväg. I 1893 bygde man linjen videre mot Landskrona (Landskrona-Kävlinge järnväg – LaKJ). I 1906 ble det først bygd spor mot Sjöbo og året deretter mot Barsebäckshamn. På 1950-tallet begynte jernbanelinjene mot Sjöbo og Barsebäck å bli ulønnsomme, og ble etter hvert lagt ned. I dag drives det pendlertogtrafikk, med Pågatåg og Öresundståg på sporene mot Lund, Landskrona og Teckomatorp.

Kävlinge kommune har tre 18-hulls golfbaner og like mange nihullsbaner. Den mest kjente av banene er Barsebäcks Golf & Country Club, der blant annet Scandinavian Masters er blitt spilt.

I april 1996 sporet et godstog med ammoniakklast av i Kävlinge. Cirka 9 000 mennesker ble evakuert i det som er den største evakueringen i Sverige i moderne tid.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 22. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]