Hopp til innhold

Arlöv

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elisetorpsvägen i Arlöv

Arlöv er administrasjonssenter i Burlöv kommune i Skåne län i landskapet Skåne i Sverige. Arlöv er en del av tettstedet Malmö, og hadde 10 201 innbyggere i 2010.[1]

Arlöv er mest kjent for sin sukkerindustri, Sockerbolaget AB (bygd 1869 og i dag eid av danske Danisco Sugar), og for «hon som jobba i tvätten i Arlöv», nemlig Hanna från Arlöv.

I Arlöv ligger blant annet Arlövs kirke og det store kjøpesenteret Burlöv Center. Øst for Arlöv er den store avkjørselen som fører en fra Yttre Ringvägen til Malmö og motorveiene E6 og E22. Arlövs sentrum utgjøres av Sockerbitstorget, som minner om et bymessig torg med store steinhus. Det prydes av en skulptur som forestiller to menn som arbeider med sukker. Frem til 1953 var torget det stedet der veien fra Lund, Riksfyran og vestkystveien Rikstvåan møttes på vei inn/ut fra Malmö. Et steinkast derfra ligger en annen arlövssilhuett, Sockerbruket.

Millionprogrammet på 1960-tallet innebar en fordobling av Arlövs befolkningstall. Med sine mange høyhus har Arlöv et preg som skiller det fra de fleste andre tettsteder i Malmö-Lund-regionen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Sveriges tätorter 2010» (PDF). Statistiska centralbyrån. Arkivert fra originalen (PDF) 16. juni 2011. Besøkt 6. mars 2016.