Jyppyrä

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jyppyrä
Jyppyrä er en markant topp i Båtfjellet, Nordreisa. Her sett fra administrasjonssenteret Storslett.
Høyde 876 moh.
LandNorge
FylkeTroms
Kommune(r)Nordreisa
OmrådeVenetvaara
FjellrekkeBåtfjellet
Kart
Jyppyrä
69°46′01″N 21°09′19″Ø

Jyppyrä er en fjelltopp på 876 moh. i Nordreisa kommune i Troms.

Fjelltoppen er en del av fjellet Venetvaara[1], som strekker seg fra Nordkjosen, forbi kommunesenteret Storslett, til Snemyr og Røyelen i Reisadalen.

Venetvaara har tre topper med ordet «Jyppyrä» i navnet: Jyppyrä, Ali-Jyppyrä[2] (nedre) og Yli-Jyppyrä[3] (øvre). Ali-Jyppyrä, eller Hysingjordfjellet (738 moh) ligger i midten og er den nest høyeste toppen etter Jyppyrä. Yli-Jyppyrä er den laveste toppen av disse tre, og ligger øverst mot Reisadalen.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Jyppyrä uttales juppu'ræ, og er et kvensk stedsnavn som angivelig betyr 'fjelltopp, topp'. Skrivemåten Jyppyrä har status "godkjent" i SSR. Navnet er på kartblad 1734-4. På norsk skal man ha brukt navnet Rismålskampen el. -tinden om samme topp[4].

Navnet «Jyppyrä» forekommer også andre steder, bl.a. i Hetta i Enontekis kommune i Nord-Finland[5].

Venetvaara har form som en hvelvet båt, noe som for eksempel synes godt fra området Paskaputas[6] i Reisadalen. Venetvaara er et kvensk stedsnavn som uttales rett fram, men merk at de to a-ene i «vaara» utgjør en lang -a, i motsetning til norsk hvor det ville blitt en -å. Venet er det kvenske ordet for båt, vaara betyr fjell. Fjellets norske parallellnavn er Båtfjellet.

Turmuligheter[rediger | rediger kilde]

For mange er Jyppyrä et yndet turmål, særlig på sommertid. Det finnes flere ruter og startpunkter. Turen er anbefalt etter to ulike traseer. Den ene går direkte til toppen fra innkjøringen til boligfeltet på Høgegga langs merket/delvis merket sti. Den andre går via varden ved Paiskinjärvi[7], fra det gamle steinbruddet og videre opp til toppen. Parkering ved kryss Lundefjellveien ved Høgegga og Riksvei 865[8].

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Venetvaara
  2. ^ Ali-Jyppyrä
  3. ^ Yli-Jyppyrä
  4. ^ «Kvenske stedsnavn». www.kvenskestedsnavn.no. Besøkt 21. juli 2017. 
  5. ^ «Jyppyrä lookout | Tosilappi - Enontekiö - Kilpisjärvi - Hetta». www.tosilappi.fi (engelsk). Arkivert fra originalen 28. juni 2017. Besøkt 21. juli 2017. 
  6. ^ Paskaputas
  7. ^ Paiskinjärvi (300 moh)
  8. ^ «Nord-Troms Friluftsråd - 18. Jyppyrä, Storslett». www.utinord.no. Besøkt 21. juli 2017.