Justine Ijeomah

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Justine Ijeomah fra Nigeria, er en nigeriansk forretningsmann og menneskerettsaktivist. I 2008 grunnla han Human Rights Social Development and Environmental Foundation (HURSDEF) som arbeider for øke menneskerettighetene og forbedre miljøet i Nigeria. Ijeomah er gift med Goodness, og de er bosatt i Port Harcourt.

Ijeomah har blitt utsatt for flere drapsforsøk, tortur og også blitt arrestert utallige ganger. Han har i perioder måttet gå i skjul for å redde livet. HURSDEF og Ijeomah går til aksjon når uskyldige blir arrestert, mennesker forsvinner og er til stede på politistasjoner og ved rettsforhandlinger. Gjennom sin tilstedeværelse sørger de for at det er mindre muligheter for at mishandling finner sted, noe som ofte rammer gatebarn.

Svensk Amnesty International nominerte ham i 2013 til Per Anger-prisen, og juryen tildelte Ijeomah den med denne begrunnelsen: «För att i ett sammanhang av brutalt polisvåld och under misshandel, dödshot och mordförsök uthålligt ha kämpat mot kränkningar av de mänskliga rättigheterna särskilt bland fattiga och lågutbildade och för att envist ha arbetat för avskaffande av dödsstraffet».

Kilder[rediger | rediger kilde]