Juniorsymfonikerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Juniorsymfonikerne
Juniorsymfonikerne etter konsert i Marmorsalen
TilhørighetOslo, Norge
Stiftet1979
DirigentHannah Howard (f.o.m. 2018)
Nettstedhttps://juniorsymfonikerne.no/

Juniorsymfonikerne er et frittstående ungdomssymfoniorkester for ungdom fra Oslo og nabokommunene. Medlemmene er mellom 14 og 30 år. Orkesteret er medlem av UNOF og NASOL, og samarbeider med OMK (Oslo musikk- og kulturskole).

Juniorsymfonikerne er et symfoniorkester. For Juniorsymfonikerne betyr det i praksis en besetning med fiolin, bratsj, cello, kontrabass, fløyte, obo, klarinett, fagott, valthorn, trompet, trombone, tuba og slagverk.

Orkesteret ble stiftet med deltagere fra skoleorkestere i Oslo og Akershus i forbindelse med åpningen av Konserthuset i Oslo. Orkesteret fortsatte etter åpingskonserten og øvet i mage år i Aulaen på Linderud Videregående skole i Oslo, og senere på Majorstua skole. Nå øver orkesteret på Fagerborg skole. Orkesterets dirigent var i mange år Asbjørn Lilleslåtten. Andre som har dirigert orkesteret er Erik Fossum Svendsen, Ludvig Claeson, Niklas Djurle, og Andreas Patrik Hansson. Siden 2018 dirigeres orkesteret av Hannah Howard.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

1977-1986[rediger | rediger kilde]

Juniorsymfonikerne sin stiftelse henger sammen med historien til Oslo Konserthus. En uke etter åpningen i mars 1977 spilte 90 unge musikere sammen i den flotte konsertsalen. Det var så vellykket at mange ville fortsette. I 1979 ble Juniorsymfonikerne stiftet. En av de unge musikantenes far, Vidar Vestreng, var instrumentell i dannelse av orkesteret.

Orkesteret har full symfoniorkesterbesetning, med strykere, blåsere og slagverk. Orkesteret har behov for et jevnt tilsig av dyktige unge musikere på fiolin, bratsj, cello, bass, fløyte, obo, fagott, klarinett, horn, trompet, trombone og slagverk. Vi vil helst ha rundt 50 medlemmer.

Blant de mange hundre som har spilt i Juniorsymfonikerne er det mange som har blitt profesjonelle musikere, musikkpedagoger eller glade voksne amatørmusikere etter tenårene i Juniorsymfonikerne. Flere spiller i Juniorsymfonikerne samtidig som de går på musikklinjer på videregående skoler eller mens de studerer på Norges musikkhøgskole.

Juniorsymfonikerne ble formelt stiftet i 1979, men startet faktisk to år tidligere. Oslo Konserthus ble høytidelig åpnet den 22. mars 1977, og 28. mars fulgte nok en åpningskonsert: 90 unge musikere spilte sammen i byens nye storstue. Dirigent var filharmonikeren Asbjørn Lilleslåtten, og repertoaret var Johan Svendsens lille Polonese i D-dur, samt Polkaen fra ”Den Solgte Brud” av Friedrich Smetana. Orkesteret var sammensatt av ungdommer fra skoleorkestrene i Oslo. Asbjørn Lilleslåtten forteller i ”Norsk Musikerblad” nr. 4, april 1977 at han valgte musikk av Johan Svendsen fordi Svendsen var fra Vika. Lilleslåtten blir spurt om han tror det er mulig å etablere et varig orkester, noe han er optimistisk til: ”Kan man bare finne frem til mennesker som ville stille seg villig til å gå i gang med slikt arbeide, finnes det nok av flinke elever som vil være med.” Og slik ble det, Juniorsymfonikerne var i gang, og Asbjørn Lilleslåtten var dirigent frem til 1992.

Juniorsymfonikerne har i disse 30 årene spilt konserter i inn- og utland, hatt faste oppdrag og reist mye. Mange musikere i Norge har en bakgrunn i Juniorsymfonikerne, og orkesteret må sies å ha klart det formålsparagrafen fastsetter: Å fremme musikkinteresse blant ungdom samt å utvikle et godt musikalsk miljø blant medlemmene. I tillegg har det vært et fint sosialt miljø med gode vennskap og viktige nettverk. Orkesteret ble startet som et strykeorkester, og i perioder har blåserekken vært tynn, men stort sett har Juniorsymfonikerne hatt symfonisk besetning.

I de første årene samarbeidet orkesteret med musikklinjen på Manglerud videregående skole. Orkesteret hadde en fast konsert på Linderud gård hver høst, og spilte på årsavslutningen på Linderud videregående skole, der også orkesteret hadde øvelsene. Juniorsymfonikerne samarbeidet med Røde Kors om konserter i Logen med veldedige formål og arrangerte sammen med Frogner kammerkor adventskonserter i Frogner kirke.

1987[rediger | rediger kilde]

Siden 1987 har Juniorsymfonikerne spilt på Human-Etisk Forbunds store ungdomsfest (borgerlig konfirmasjon) i Rådhuset på våren. Det er et høytidelig arrangement – musikerne treffer et bredt publikum på mange tusen mennesker, og oppdraget har gitt gode inntekter.

Gjennom årene har det vært flere konsertturneer med spennende oppdrag. På tur til Troms i 1987 deltok orkesteret på musikkfestivalen i Harstad og hadde konsert i Trondenes kirke foruten konserter i Tromsø. To ganger har orkesteret vært på tur til Gotland, der vi også har gjennomført en rekke konserter med svært gode aviskritikker.

1989-1991[rediger | rediger kilde]

I 1989 var det tur til Kanariøyene, på Røde Kors sitt sted «Casas Heddy». Der ble det avholdt flere vellykkede konserter, blant annet i den navngjetne grotten. Høsten 1991 var det tur til Latvia, en spennende og fremmedartet opplevelse. Turen ble arrangert i samarbeid med Yelgava kammerorkester. En viktig begivenhet for oss høsten 1991 var konserten i Logen med Eva Knardal, Roar Engelberg og Henrik Myreng som solister.

1995-1999[rediger | rediger kilde]

Orkesterets 15-årsjubileum ble feiret med stor konsert i Universitetets aula med Aage Kvalbein som solist. I 1995 var orkesteret på høsttur til Lofoten og hadde flere konserter med lokale musikkskoler. I 1996 gikk turen til Tallinn i Estland og samarbeid med Nömme musikkskole. Ungdommene deltok også på mange kulturarrangementer. I 1998 pleiet vi kontakt med ungdomsorkesteret «Giovane Dissonanza» i Torino. De var her i april, og orkestrene spilte sammen på konsert. Hele 70 musikere i samme orkester! Juniorsymfonikerne var på gjenvisitt i Torino i høstferien. Høsten 1999 dro vi på tur til Rotterdam, og møtte ungdomsorkesteret RSO.

2000-2004[rediger | rediger kilde]

Våren 2000 fikk vi besøk av det italienske ungdomsorkesteret Orchestra Valdelsa i Toscana. Sammen spilte vi verket «Moods» av den unge norske komponisten Tormod Tvete Vik. Det var en fin konsert på Sjøfartsmuseet på Bygdøy. Sommeren 2000 fikk vi gjenvisitt fra RSO/Rotterdam.

I høstferien 2000 besøkte orkesteret det tyske ungdomsorkesteret ”Jugend Sinfonie Orchester Göttingen” i den tyske universitetsbyen Göttingen for første gang. Ved siden av konserter i Göttingen, ble det bl.a. konsert på verdensutstillingen ”Expo 2000” i Hannover. En kjempefin opplevelse! I pinsen 2001 fikk vi gjenbesøk av Göttingen-orkesteret. Det var konsert i Munchmuseet og CD-innspilling og konsert i aulaen i Oslo kommunale musikkskole. For ikke å glemme Limbo-dansen etterpå! I høstferien 2001 ble det reise til Toscana i Italia med finansiell støtte fra ”Ung i Europa”-programmet. Det var en spennende uke i nydelige Toscana med et godt samarbeid med musikkskolen ”Associazione Polis” i Certaldo og konserter i San Miniato, Firenze og Certaldo. Høsten 2002 reiste vi til musikkonservatoriet i Falun, Sverige, med besøk i Stockholm og Uppsala. Vi spilte en konsert sammen med konservatoriets orkester! Etter turen var det jubileumskonsert i Universitetets aula med Handelsstandens Sangforening som ble 155 år. Høstferien 2003 ble et gjensyn med Göttingen og orkesteret der, og orkesteret kom på gjenvisitt i pinsen 2004 med konsert i Munchmuseet.

Høsten 2004 feiret orkesteret 25-(27-)årsjubileum med CD-innspilling, og jubileumskonsert i Paulus kirke.

2005-2007[rediger | rediger kilde]

Høsten 2005 var det igjen tur til Gøttingen, og i 2006 sto Nederland for tur. Vinteren 2007 gikk turen til Nordiska folkehøgskolan i Kungelv og høsten 2007 reiste orkesteret til Falun.

2008[rediger | rediger kilde]

Orkesteret deltok ved orkesterfestivalen i Sandnes i juni 2008. I høstferien var det tur til Scarborough i England der orkesteret holdt flere konserter, og besøkte bla. katedralen i York og jernbanestasjonen fra Harry Potter-filmene. I oktober fikk JS besøk av «Groot Symfonie Orkest, Apeldoorn» fra Nederland, og det ble holdt en flott felles konsert i Ridehuset på Akershus festning.

2014[rediger | rediger kilde]

I 2014 var orkesteret på tur til Sheringham i England. Her spilte det konsert sammen med lokale musikere.

2016[rediger | rediger kilde]

I påsken 2016 var orkesteret på The Gathering i Vikingskipet på Hamar og spilte åpningsshowet sammen med Alunageorge, Lemaitre og DJ Broiler. I mai holdt det konsert på Chat Noir med Aida Frantzen som solist. Våren 2016 overtok Andreas Patrik Hansson som orkesterets faste dirigent.

2017[rediger | rediger kilde]

2017 ble åpnet med konsert på Sentralen med Oda Holt Günther som solist på fiolin. I vinterferien reiste orkesteret til Budapest for å lære sigøynermusikk, og spille konsert sammen med orkesteret Stringendo. Vårkonserten var  Dvoraks 8. symfoni på eksamenskonsert for dirigenten i Lindemansalen på Musikkhøyskolen, og Juniorsymfonikerne var tilbake med spilling på Humanistisk konfirmasjon i Rådhuset, etter et opphold siden 2012 for denne spillingen.[2]

2018[rediger | rediger kilde]

Juniorsymfonikerne hadde sin første nyttårs konsert den 14. januar på Cosmopolite i Oslo sammen med KG Singers. I april var det konsert på sentralen med Ungdomsensemblet og et spansk orkester. Hannah Howard overtok som orkesterets faste dirigent.

Større oppdrag i nyere tid[rediger | rediger kilde]

Juniorsymfonikerne framførte spillmusikk på The Gathering 2016 sin åpning.[3]

De spiller årlig på Humanistisk konfirmasjon i Rådhuset i Oslo.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dirigent – Juniorsymfonikerne». juniorsymfonikerne.no. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 24. november 2017. 
  2. ^ «Historie – Juniorsymfonikerne». juniorsymfonikerne.no. Arkivert fra originalen 1. desember 2017. Besøkt 24. november 2017. 
  3. ^ «Er du klar for tidenes åpningsshow?». The Gathering 2016. Besøkt 24. november 2017. 

Se også[rediger | rediger kilde]