Hopp til innhold

Julian av Norwich

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Julian av Norwich
Mystiker, rekluser
Født8. nov. 1342[1]Rediger på Wikidata
Norwich
Død15. århundre[2][3][4][5]Rediger på Wikidata
Norwich
BeskjeftigelseTeolog, skribent, anakoret, eremitt, Christian mystic, filosof Rediger på Wikidata
NasjonalitetKongeriket England
Saligkåret-
Helligkåret-
Anerkjent avDen anglikanske kirke, Den katolske kirke
Festdag13. mai
Se ogsåEkstern biografi
Vernehelgen-
I kunsten-

Julian av Norwich, eller Juliana, (født ca. 1342, død ca. 1423) var en engelsk mystiker og rekluser, som betyr at hun var en nonne som satt innemurt i kirkeveggen. Hun gis ofte tittelen salig, men hun har aldri blitt formelt saligkåret. Hun er en av de mest kjente mystikerne, og er kjent som den første kvinnelige forfatteren som skrev på engelsk.

Lite er kjent om Julians bakgrunn før hun ble rekluser, altså murt inne i en kirkevegg. Dette ble hun i en kirke rett utenfor murene av byen Norwich i England. Da hun døde i cellen sin rundt 1423, var hun kjent for sin hellighet og tiltrakk seg besøkende fra hele Europa. 13. mai markeres i dag som hennes minnedag. Kirken hun var innemurt i ble ødelagt under andre verdenskrig, men deler av cellen hennes finnes fremdels i St. Julian's Church som er oppkalt etter henne.

Revelations of Divine Love

[rediger | rediger kilde]

I 1373 var Julian alvorlig syk, og det ble antatt at hun lå for døden. En prest ble tilkalt for å be for henne, og mens han gjorde dette, holdt han et krusifiks opp foran henne. Hun skal da ha opplevd at all smerte og sykdom ble borte og at hun ble friskere enn noensinne. Deretter skal hun ha fått en serie på femten åpenbaringer, og en til dagen etterpå. I disse åpenbaringene opplevde Julian at Gud gav henne innsikt i treenigheten og Kristi frelsesgjerning. Hun skrev ned åpenbaringene, men ikke før tjue år senere gav hun dem ut som boken Revelations of Divine Love, eller Innhyllet i kjærlighet som den siste norske oversettelsen heter. Boken er regnet for å være en av de viktigste i den vestlige kristendommens litteratur. den inneholder refleksjoner rundt de seksten åpenbaringene, og legger stor vekt på Guds kjærlighet til menneskene, og tegner et bilde av et svært nært forhold mellom mennesker og Gud. Såvidt man vet, var dette den også første boken som ble skrevet på engelsk av en kvinne.

Utgivelser på norsk

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ ISBN-13 978-0-19-811206-8[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118558692, besøkt 13. august 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ MAK, oppført som Julianna z Norwich, PLWABN-ID 9810702872705606[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Korean Authority File, oppført som Julian, Koreas nasjonalbibliotek-ID KAC199614267[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Catalogue of the Library of the Pontifical University of Saint Thomas Aquinas, oppført som Iuliana Norvicensis, Angelicum ID 12517[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]