Julian Tenison Woods

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Julian Edmund Tenison Woods (født 15. november 1832, død 7. oktober 1889) var en engelsk katolsk prest, geolog og skolemann som hadde sitt virke i Australia.

Woods ble født i London, men dro etterhvert til Australia. Der ble han ordinert til prestetjeneste i 1857, og ble plassert i Penola. Der publiserte han sin første bok, Geological Observations in South Australia som kom i 1862, og i 1866 grunnla han ordenen Sisters of St Joseph of the Sacred Heart sammen med Mary MacKillop.

I 1867 ble han ansvarlig for de katolske skolene i bispedømmet, og jobbet direkte under biskop Laurence Bonaventure Sheil. Han var redaktør for flere tidsskrifter, hvorav minst ett var kime til krangel innad i bispedømmet. Han ble forflyttet i 1871, og jobbet fram til 1883 flere steder i Australia. I denne perioden grunnla han også ordenen Sisters of Perpetual Adoration og kom i en uløselig konflikt med Mary MacKillop.

Som prest var Woods kontroversiell, mye på grunn av sine åpne holdninger til guddommelige visjoner.

Woods var aktiv som naturvitenskapsmann, og bidro med forskning innen geologi, paleontologi og zoologi. Han hadde over 150 utgivelser om disse fagene, og fikk flere utmerkelser og medlemskap i forskerforeninger.

Woods døde 7. oktober 1889.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]