Jules Goux

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jules Goux
Jules Goux in his Peugeot 1924 (cropped).jpg
FødtGeorges Pierre Jules Goux
6. april 1885
Valentigney
Død6. mars 1965 (79 år)
Valentigney
Beskjeftigelse Racerfører
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser Æreslegionen

Jules Goux (født 6. april 1885, død 6. mars 1965) var en Grand Prix-champion, den første franskmannen, og den første europeer til å vinne Indianapolis 500.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Påvirket av Gordon Bennett Cup, begynte Jules Goux med bilkonkurranser i begynnelsen av tyveårene. Suksessen kom i 1908 i et løp på veiene rundt Sitges i nærheten av Barcelona, Spania hvor han vant det Katalanske Cup, en seier han gjentok året etter. På grunn av suksess, sammen med Georges Boillot, ble han invitert av Peugeot-fabrikkene til å kjøre på fabrikklaget. Som en del av et fire-mannslag ledet av Paul Zuccarelli og Ernest Henry, bidro Goux til å utvikle en racerbil drevet av en radikalt ny rekkefirermotor med en doble overliggende kamaksler.

Jules Goux i 1913 Indy 500

Jules Goux vant 1912 Sarthe Cup på Le Mans i en Peugeot, og i 1913 reiste han med laget til USA for å konkurrere i Indianapolis 500-løpet. Goux vant løpet, og ble den første franske noensinne til å gjøre det.[1] Goux konsumerte angivelig fire flasker champagne mens han kjørte i Indy 500 (da kjent som den International 500-Mile Sweepstakes Race) og senere ble han sitert med "Uten god vin, ville jeg ikke ha vært i stand til å vinne."

Det følgende året brøt første verdenskrig ut i Europa og hans racingkarriere måtte settes til side for tjeneste i de franske militære styrkene. Ved krigens slutt kom Goux tilbake til European Grand Prix-motorsport. I 1921 kjørte han for bilfabrikken Ballot, han kom på tredje plass i det franske Grand Prix deretter kom han først i det italienske Grand Prix i Brescia, Italia. De neste årene i hans karriere var preget av gjentatte problemer og han kom ikke tilbake til toppen på seierspallen før i 1926. Det året kjørte han en Bugatti T39A modell, og vant både det franske Grand Prix i Miramas og det europeiske Grand Prix i Circuito Lasarte, Spania.

Goux døde i mars 1965, da hans beryktede krabbe-allergi til slutt viste seg å være dødelig.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jules Goux, A Frenchman Wins Big Automobile Race». Lewiston Daily Sun. 31. mai 1913. Besøkt 17. april 2011. 
  2. ^ SL Banha and MD Gandhi,'Reliability of skin testing and RAST in diagnosis of food allergy', Food Allergy, 1987, p.54.