Jules Goux

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jules Goux

Jules Goux (født 6. april 1885, død 6. mars 1965), var en Grand Prix-champion, den første franskmannen, og den første europeer til å vinne Indianapolis 500.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Påvirket av Gordon Bennett Cup, begynte Jules Goux med bilkonkurranser i begynnelsen av tyveårene. Suksessen kom i 1908 i et løp på veiene rundt Sitges i nærheten av Barcelona, Spania hvor han vant det Katalanske Cup, en seier han gjentok året etter. På grunn av suksess, sammen med Georges Boillot, ble han invitert av Peugeot-fabrikkene til å kjøre på fabrikklaget. Som en del av et fire-mannslag ledet av Paul Zuccarelli og Ernest Henry, bidro Goux til å utvikle en racerbil drevet av en radikalt ny rekkefirermotor med en doble overliggende kamaksler.

Jules Goux i 1913 Indy 500

Jules Goux vant 1912 Sarthe Cup på Le Mans i en Peugeot, og i 1913 reiste han med laget til USA for å konkurrere i Indianapolis 500-løpet. Goux vant løpet, og ble den første franske noensinne til å gjøre det.[1] Goux konsumerte angivelig fire flasker champagne mens han kjørte i Indy 500 (da kjent som den International 500-Mile Sweepstakes Race) og senere ble han sitert med "Uten god vin, ville jeg ikke ha vært i stand til å vinne."

Det følgende året brøt første verdenskrig ut i Europa og hans racingkarriere måtte settes til side for tjeneste i de franske militære styrkene. Ved krigens slutt kom Goux tilbake til European Grand Prix-motorsport. I 1921 kjørte han for bilfabrikken Ballot, han kom på tredje plass i det franske Grand Prix deretter kom han først i det italienske Grand Prix i Brescia, Italia. De neste årene i hans karriere var preget av gjentatte problemer og han kom ikke tilbake til toppen på seierspallen før i 1926. Det året kjørte han en Bugatti T39A modell, og vant både det franske Grand Prix i Miramas og det europeiske Grand Prix i Circuito Lasarte, Spania.

Goux døde i mars 1965, da hans beryktede krabbe-allergi til slutt viste seg å være dødelig.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jules Goux, A Frenchman Wins Big Automobile Race». Lewiston Daily Sun. 31. mai 1913. Besøkt 17. april 2011. 
  2. ^ SL Banha and MD Gandhi,'Reliability of skin testing and RAST in diagnosis of food allergy', Food Allergy, 1987, p.54.