Juan Ruiz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juan Ruiz
FødtJuan Ruiz
1283[1][2]
Alcalá de Henares
Død1350[1][2]
Beskjeftigelse Lyriker, skribent, archpriest
Nasjonalitet Den kastiljanske krone

Juan Ruiz (ca. 1283 – ca. 1350), kjent som «Arkepresten fra Hita», spansk «Arcipreste de Hita», var en spansk poet på middelalderen. Han er best kjent for sitt grove, verdslige dikt Libro de buen amor («Boken om den gode kjærlighet»).

Han ble født i enten Alcalá de Henares eller kanskje Alcalá la Real, en landsby i Jaén, den gang en del av al-Andalus, det muslimske Spania. Svært lite er kjent om ham i dag, bortsett fra at han var en prest og antagelig studert i Toledo. Selv om hans fødenavn er kjent, Juan Ruiz, er han hovedsakelig referert til sin tittel som «Arkepresten fra Hita».

I henhold til hans egen bok ble han fengslet i flere år, antatt mellom 1337 og 1350, som straff for noen gjerninger – om diktet er en indikator var disse gjerningene neppe i overensstemmelse med hans posisjon som prest. Imidlertid har diktene i lengre tid blitt betraktet som pseudobiografisk og de versene som nevner hans fengsling opptrer i slutten av boken, og kan være blitt lagt til senere. En av hans dikt hevder at han ble fengslet på ordre av Gil Albornoz, erkebiskop av Toledo. Hva grunnen skulle være er ukjent.

Hva som synes klart er at han fullførte Libro de buen amor i 1343. Det har blitt beregnet at han døde en gang rundt 1350, antagelig i fengsel. Ved 1351 holdt han i alle fall ikke lenger tittelen erkeprest av Hita.

Libro de Buen Amor er et massivt og episodisk verk som kombinerer dikt til Jesus og Maria; Ruiz' egen ikke gjengjeldte kjærlighet; og fabler. Diktet selv er på 1 728 strofer. Bredden i dikterens omfang og frodigheten i dikterens stil har gitt ham betegnelsen «den spanske Chaucer», en referanse til den banebrytende engelske dikteren Geoffrey Chaucer.

Det er i dag bevart tre manuskripter av Libro de Buen Amor. Salamanca-versjonen, betegnet ved S, bevart i Madrids Biblioteca Real og er betraktet som den beste av de tre kopiene. De andre to er Academia Española-versjonen, også kjent som Gayoso (G), Toledo-manuksripter (T).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb120198617
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Juan Ruiz, w6447b98

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]