Juan Melendez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Juan Melendez
Juan Roberto Melendez-Colon.jpg
FødtJuan Roberto Melendez-Colon
24. mai 1951 (69 år)
USA New York
Beskjeftigelse Politisk aktivist
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Juan Roberto Melendez (født 24. mai 1951 i Brooklyn, New York, men oppvokst på Puerto Rico) er en amerikansk statsborger som i 1984 ble dømt til døden for en forbrytelse han ikke hadde begått. Han ble frikjent nesten 18 år etter.

Melendez var 33 år da han ble arrestert i 1984 og dømt til døden samme år. Han satt nesten 18 år på dødscelle «death row» før han ble frikjent og løslatt i 2002, da politiet tok den rette personen. Melendez jobbet iherdig for å bevise sin uskyld i den perioden han satt på dødscella, men det var først i 2001 at arbeidet hans førte frem. En advokat som jobbet med saken hans fant en eske som inneholdt en kassett med tilståelsen til den ekte drapsmannen, og de klarte å finne 20 vitner som underbygget tilståelsen. Ved nærmere undersøkelser ble det funnet tekniske bevis mot denne personen, som det viste seg var en politityster.

Melendes har etter sin frigivelse reist rundt, både i USA og Europa og fortalt om sine opplevelser som uskyldig dømt. Han er også en talsmann mot bruk av dødsstraff og har stiftet organisasjonen Juan Melendez Voices United for Justice Project.

I forbindelse med en kampanjetur til Europa besøkte han høsten 2006 Norge og Fredrik Skavlans talkshow Først & sist, der han fortalte sin historie.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]