Joseph R. Davis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joseph R. Davis
JRDavis.jpg
Født12. januar 1825[1][2]
Woodville
Død15. september 1896[1][2] (71 år)
Biloxi
Gravlagt Biloxi
Utdannet ved Miami University
Beskjeftigelse Advokat, politiker
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet USA

Joseph Robert Davis (født 12. januar 1825 i Woodville i Mississippi, død 15. september 1896 i Biloxi) var en konføderert general under den Amerikanske borgerkrig og nevø av den konfødererte president Jefferson Davis. Hans tropper spilte en viktig rolle i slaget ved Gettysburg.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Joseph R. Davis ble født i Mississippi der han ble advokat og senator. Før borgerkrigen hadde han ledelsen av et lokalt militskompani.

Den amerikanske borgerkrig[rediger | rediger kilde]

Han gikk i konføderert tjeneste våren 1861 som kaptein i det 10. Mississippi Infanteri. Etter at hadde gjort tjeneste i Pensacolaområdet i Florida kom han til president Davis' stab som oberst og adjutant for sin onkel. Han ble utnevnt av president Davis til brigadegeneral i 1862. Bekreftelsen på utnevnelsen trakk imidlertid ut på grunn av kritikk fra presidentens kritikere. Han fikk endelig sin grad den 15. september 1862.

Davis hadde kommandoen over en brigade av infanteri omkring hovedstaden Richmond og i det sydøstlige Virginia. Sent på våren 1863 ble han beordret til Henry Heths Division, i 3. Korps av Army of Northern Virginia, som forsterkning for Robert E. Lee under hans invasjon av Nordstatene. Med kommando over 2., 11., 42. Mississippi samt 55. North Carolina infanteriregimenter marsjerte han inn i Pennsylvania.

Den 1. juli 1863 støtte Heths divisjon på Unionskavaleri utenfor Gettysburg i Pennsylvania. Davis' Brigade var den andre konfødererte enhet som ble innsatt i kampen. Han satte inn alle sine regimenter unntatt 11. Mississippi og lot to av sine regimenter bli fanget i en uferdig jernbaneutgravning, som var for dyp til at soldatene kunne bruke den som skyttergrav (omkring 6 meter på det dypeste). De to regimentene fikk mange sårede og mange som ble tatt til fange. Restene av Davis' Brigade hvilte ut under kampen den 2. juli, men ble sendt i kamp igjen den 3. juli. Davis førte sin brigade under det katastrofale angrepet som kalles Pickett's Charge. Davis' brigade mistet 289 døde, 677 sårede og over 67 savnede, et tap på 44,7%.

Etter slaget ble Davis syk, og general Lee overveide å oppløse hans brigade, men han besluttet å la være fordi Davis var presidentens nevø. Davis vendte tilbake og gjorde tjeneste under resten av krigen i Lees hær. Han kjempet i slaget ved Spotsylvania Court House, slaget ved Cold Harbor og under beleiringen av Petersburg. Han overga seg sammen med resten av Army of Northern Virginia ved Appomattox Courthouse.

Davis tilbrakte resten av sitt liv som advokat. Han døde i Biloxi i Mississippi, og ligger begravet på Biloxi Cemetery.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Joseph Robert Davis, 10851
  2. ^ a b SNAC, 9. okt. 2017, Joseph R. Davis, w6sj39zw

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Eicher, John H., and Eicher, David J., Civil War High Commands, Stanford University Press, 2001, ISBN 0-8047-3641-3