Joseph Nicéphore Niépce

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joseph Nicéphore Niépce
Joseph Nicéphore Niépce.jpg
Nicéphore Niépce, cirka 1795
Født17. mars 1765
Frankrike Chalon-sur-Saône i Frankrike
Død5. juli 1833 (68 år)
Frankrike Saône-et-Loire
Beskjeftigelse Oppfinner og fotograf
Søsken Claude NiépceRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Signatur
Joseph Nicéphore Niépces signatur

Nicéphore Niépces eldste overlevende fotografi, cirka 1826

Joseph Nicéphore Niépce (født 7. mars 1765, død 5. juli 1833) var en fransk oppfinner, mest kjent som en pioner innen fotografi.

Det første vellykkede permanente fotografiet ble lagd av Niépce. Han begynte å eksperimentere med prosessen å lage bilder allerede i 1793. Noen av disse eksperimentene resulterte i bilder, men de ble raskt visket ut. Han skal ha lagd de første bildene med lang levetid i 1824. Det tidligste kjente overlevende eksemplaret av et fotografi fra Niépce (eller noen annen fotograf) ble tatt i juni eller juli 1827 (noen kilder sier 1826). Niépce kalte prosessen heliografi, som direkte oversatt betyr sol-skriving. Eksponeringstiden på disse første bildene diskuteres den dag i dag, men ligger på et sted mellom 8 og 20 timer. Dette gjorde at prosessen bare kunne brukes til å ta bilde av bygninger og ubevegelige objekter. Det var ikke praktisk mulig å ta bilde av mennesker.

I 1829 begynte han et samarbeid med Louis Daguerre, for å forbedre fotograferingsprosessen. Niépce døde imidlertid brått av slag i 1833.

Et krater på månen er kalt opp etter ham, som en anerkjennelse av de resultatene han har oppnådd.

Fra 2004 er hans fotografi, Utsikt fra vinduet i Le Gras utstilt i Harry Ransom Humanities Research Center ved Universitetet i Texas. Bildet ble gjenoppdaget i 1952 av historikerne Alison Gersheim og Helmut Gernshiem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]