Joseph Mauborgne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Joseph Mauborgne
Joseph Mauborgne.jpg
Født26. februar 1881
Brooklyn
Død7. juni 1971 (90 år)
Atlanta
Utdannet ved Xavier High School
Beskjeftigelse Kryptograf, matematiker
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Army Distinguished Service Medal, World War I Victory Medal, American Defense Service Medal

Joseph Oswald Mauborgne (født 26. februar 1881, død 7. juni 1971) var medoppfinner av engangsnøkkelen sammen med Gilbert Vernam hos AT&T Bell Laboratories. I 1914 publiserte han den første løsningen på Playfair-chifferet.

Mauborgne ble generalmajor i De forente staters armé, og i perioden rett før angrepet på Pearl Harbor var han signalkorpssjef.[1] Som kaptein, rett etter første verdenskrig, på 20- og 30-tallet, gikk Mauborgne ofte etter forsknings- og utviklingsposisjoner innenfor kommunikasjon, inkludert begrensede forsøk som sjef for signalkorpsets utviklings- og forskningsavdeling og som kommandør av signalkorpsets laboratorium ved NIST.

Mauborgne var en av pionérene innenfor radiotelefoni for bruk i fly, noe som gjorde at flyene i bruk under første verdenskrig kunne endres fra å være isolerte enheter til å bli koordinerte kampgrupperinger.

Som signalkorpssjef så støttet han teknologisk utvikling og førte tilsyn med masseproduksjonen av hær-radarene SCR-268 og SCR-270. Bare et par måneder etter at han pensjonerte seg (30. september 1941) ble de japanske flyene på vei for å angripe Pearl Harbor oppdaget ved hjelp av SCR-270 radaren på Oahu, Hawaii.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Major General Joseph O. Mauborgne». Arkivert fra originalen 2008-02-01. Besøkt 4. september 2008.