Joseph Mauborgne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Joseph Mauborgne

Innen kryptografiens historie, så var Joseph Oswald Mauborgne (f. 1881, d. 1971) medoppfinner av engangsnøkkelen sammen med Gilbert Vernam hos AT&T Bell Laboratories. I 1914 publiserte han den første løsningen på Playfair-chifferet.

Mauborgne ble generalmajor i De forente staters armé, og i perioden rett før angrepet på Pearl Harbor var han signalkorpssjef.[1] Som kaptein, rett etter første verdenskrig, på 20- og 30-tallet, gikk Mauborgne ofte etter forsknings- og utviklingsposisjoner innenfor kommunikasjon, inkludert begrensede forsøk som sjef for signalkorpsets utviklings- og forskningsavdeling og som kommandør av signalkorpsets laboratorium ved NIST.

Mauborgne var en av pionérene innenfor radiotelefoni for bruk i fly, noe som gjorde at flyene i bruk under første verdenskrig kunne endres fra å være isolerte enheter til å bli koordinerte kampgrupperinger.

Som signalkorpssjef så støttet han teknologisk utvikling og førte tilsyn med masseproduksjonen av hær-radarene SCR-268 og SCR-270. Bare et par måneder etter at han pensjonerte seg (30. september 1941) ble de japanske flyene på vei for å angripe Pearl Harbor oppdaget ved hjelp av SCR-270 radaren på Oahu, Hawaii.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Major General Joseph O. Mauborgne». Arkivert fra originalen 2008-02-01. Besøkt 4. september 2008.