Joseph Marchand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joseph Marchand
Født17. aug. 1803[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Passavant
Død30. nov. 1835[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (32 år)
Ho Chi Minh-byen
BeskjeftigelseMisjonær, katolsk prest (1829–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike
Medlem avDet parisiske ytremisjonsselskap

Pater Joseph Matchands død, fra et maleri fra 1860.

Joseph Marchand (født 17. august 1803 i Passavant i bispedømmet Besançon i departementet Doubs i Frankrike, drept 30. november 1835 i Tho Dúc ved Huế i Annam) var en fransk katolsk prest og misjonær i Vietnam og medlem av Det parisiske ytremisjonsselskap.[5] Han er en katolsk helgen, med 30. november som minnedag.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Joseph Marchand sluttet seg i en alder av 25 år til Det parisiske ytremisjonsselskap, hvis primære mål var (og fortsatt er) å evangelisere i land i Asia.

Han ble ordinert til prest 4. april 1829 og la ut den påfølgende 12. mai på en fem måneder lang reise til Macao.

Indokina[rediger | rediger kilde]

Fra Macao sendte misjonseselskapet ham til Cochinchina hvor det var brutt ut forfølgelse sv de kristne. Han reiste til forskjellige provinser i Vietnam og videre til Phnom Penh (vasallrike innen Cochinchina) før han ble sendt til Bình Thuận hvorfra han ble utvist i 1833, etter at en forfølgelse av kristne var blitt forordnet av keiser Minh Mạng. Han beordret tvangskonvertering og beordret brenning av kirker. Han var som konfucianer også ute etter å bekjempe buddhisme, og kunngjorde strenge lover mot buddhisme og taoisme. Han skulle også skride inn mot islam.

Dette førte til motstand. Keiserne trodde at opprørsforsøkene mot ham var inspirert av misjonærene, så forfølgelsene av kristne ble enda hardere. Fra 1832 utviste han alle utenlandske misjonærer og beordret de vietnamesiske kristne til å avsverge kristendommen ved å trampe på krusifikser, i likhet med japanske kristne som ble beordret til å trampe på bilder 200 år tidligere. Alle kirker skulle ødelegges og kristendomsundervisning ble forbudt. Lidelse og død var skjebnen for de som holdt fast ved troen. Svært mange led døden under hard tortur.

Biskoper, knapt 30 år gamle, fikk et stykke bambus som bispestav og mitra av papir; eldre prester ble sperret inne i bur til offentlig bespottelse, som avstedkom konversjoner til det siste, og fattige bønder ble myrdet fordi de nektet å trampe på et bilde av Kristus.

I 1833 ble han invitert til å bli med i Lê Văn Khôi-opprøret ledet av Lê Văn Khôi, sønn av den avdøde guvernør i det sørlige Vietnam, Lê Văn Duyệt. Han sverget å styrte keiser Minh Mạng, og erstatte ham med Mỹ Đường, sønn av Minh Mạngs avdøde eldste bror Nguyễn Phúc Cảnh, som begge var katolikker. Khoi appellerte til andre katolikker om å være med på å styrte Minh Mạng og innsette en katolsk keiser. De inntok raskt citadellet i Saigon i et opprør som varte i to år. Opprøret hadde støtte fra Siam men Minh Mạng beseiret de siamesiske soldatene og de hjemlige opprørerne. .

Tortur til døde[rediger | rediger kilde]

I 1835 ble fader Joseph Marchand arrestert, ført sammen andre fanger fra Saigon og senere henrettet ved Huế,[6] ved det at han gradvis hadde kjøttet slitt fra kropp og ben med rødglødende tenger,[7] kjent som en variant av av døden ved tusen kutt. Dermed døde han på en måte som kunne sammenlignes med slik som den hellige Bartolomeus angivelig skal ha martydrept.

Helligkåring[rediger | rediger kilde]

Fader Joseph Marchand ble helligkåret som martyr av pave Johannes Paul II i 1988. Hans festdag er 30. november og hans felles festdag med de vietnamesiske martyrer er 24. november.[5][8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 134296826, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID marchandjos[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GCatholic.org, GCatholic person ID 66142[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 12066146q[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b Bunson, Matthew (2003), Encyclopedia of Saints, Our Sunday Visitor, s. 459, ISBN 1-931709-75-0, https://books.google.com/books?id=l-pwoTFp31kC&q=Joseph+Marchand+Vietnam&pg=PA459 .
  6. ^ Vo, Nghia M (2011), Saigon: A History, s. 53, «The six principal leaders were sent to Huế to be executed. Among them was the French missionary Marchand, accused of being the leader of the Catholic rebel group; Nguyễn Văn Trấm, the leader of the hồi lương who took the command of the revolt after Lê Văn Khôi's death in 1834; and Lưu Tín, the Chinese leader.» 
  7. ^ Bunson, Matthew; Bunson, Margaret (1999), John Paul II's Book of Saints, s. 61, ISBN 0-87973-934-7, https://books.google.com/books?id=RH-GGO2aLoUC&q=Joseph+Marchand+Vietnam&pg=PA61 .
  8. ^ «Saint Joseph Marchand». Patron Saints Index. Besøkt 25. juni 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]