Josef Halse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Josef Halse (født 25. april 1951) fra Kautokeino er en samisk billedkunstner. Han er bror av den samiske multikunstneren Ingor Ánte Áilo Gaup.

Rytmisk malekunst[rediger | rediger kilde]

Han utstilte i 2001Galleri Embla. utstilingen het "Nu Fal" som er samisk og betyr "Akkurat, presis, sånn ja". Akrylmaleriene hans er preget av friske og spenstige farger, hvor kontraster og rytmer er viktige komponenter i et abstrahert landskap.

Dristig fargebruk[rediger | rediger kilde]

Halses fargebruk beskrives ofte som dristig der han fascineres av brytningene i naturen- i overganger fra vinter til vår, noe som kommer tydelig frem i maleriene hans hvor han kombinerer rytmer fra naturen- med gjentagelser og kontraster.

Med musikk som bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Halse har bakgrunn som musiker. Han har vært aktiv i teatersammenheng og har arbeidet med scenografi for Beaivvás Sámi Teáhter. Han startet sin kunstneriske utdannelse på malerlinja ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole i 1977 og ble uteksaminert i 1979. Senere var han aktiv i Samisk Kunstnergruppe i Masi, i tillegg til å delta i kollektivmønstringer i inn- og utland. I 1995 ble Josef Halse tildelt Statens femårige arbeidsstipend.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]