Josaphat Kocylovskyj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Josaphat Kocylovskyj
Født3. mars 1876Rediger på Wikidata
Pakoszówka
Død17. nov. 1947Rediger på Wikidata (71 år)
Kyiv
BeskjeftigelseKatolsk prest (1907–), katolsk biskop (1917–) Rediger på Wikidata
Embete
  • Biskop (1917–) Rediger på Wikidata
Akademisk gradPh.d.
Utdannet vedPontificia università urbaniana
FarPetro Kotsylovskyi
NasjonalitetØsterrike-Ungarn
West Ukrainian People's Republic
Andre polske republikk
GravlagtAnnunciation to the Blessed Virgin Mary Church in Stryi[1]

NKVDs foto av fangen Kocylovski
Hans relikvier i Maria bebudelses kirke i Stryj.

Josaphat Kocylovskyj O.S.B.M. (polsk: Jozafat Kocyłowski, ukrainsk: Йосафат Йосиф Коциловський; født 3. mars 1876 i Pakoszówka i kongedømmet Galicia og Lodomeria i Østerrike-Ungarn; død 17. november 1947 i Tsjapaivka nær Kiev i Ukrainske SSR i Sovjetunionen) var en basilianermunk, prest, biskop og martyr for den ukrainske gresk-katolske kirke og saligkåret.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Josaphat Kocylovskyj ble født i den galisiske landsby Pakoszówka innen den gresk-katolske menighet i Lalin. Han nedstammet fra de russinske lemkere og følte seg tilhørende det ukrainske folk.[2] Faren hans, Pietro, som med suksess kombinerte jordbruk med aktiv deltakelse i det politiske og offentlige liv, ble valgt til deputert for den regionale Seimas i Galicia på 1870-tallet. Hans mor, Kateryna Kosar, var datter av en gresk-katolsk prest og som innpodet sine fire barn med en dyp religiøsitet, og veiledet dem på en vei for geistlig tjeneste.

Han fullførte teologistudiene i Roma i 1907.

Prest[rediger | rediger kilde]

Han ble presteviet den 9. oktober 1907. Han ble så viserektor for det gresk-katolske presteseminar i Ivano-Frankivsk. Han var også professor i teologi der. Den 2. oktober 1911 ble Kocylovskyj medlem av ordenen Basilianerne av Den hellige Josafat.

Biskop[rediger | rediger kilde]

I 1917 ble Josaphat Kocylovskyj utnevnt til biskop av eparkiet Przemyśl, Sambor og Sanok. Han ble bispeviet av erkebiskop Andrej Sjeptytskyj den 23. oktober 1917. Medkonsekrerende var biskop Grigorij Chomyszyn (Khomyshyn) av Stanisławów og titulærbiskop Dionýz Njaradi.

Som biskop virket han for å forbedre kirkens utdannelsessystem og støtte munkeordnene. Han tok også tiltak for å slå tilbake den tiltagende russofile bevegelse ved å utnevne ukrainske prester og grunnlegge ukrainskspråklige tidsskrifter.[2]

Under andre verdenskrig ble han fjernet fra sitt eparki. På den tiden ble det polske territorium delt inn i to okkupasjonssoner under Molotov-Ribbentrop-pakten. Han var bosatt i territoriet kontrollert av den røde armé frem til 22. juni 1941. Han ble mistenkt av de sovjetiske spesialtjenester for illojalitet mot de sovjetiske myndighetene, som etablerte hemmelig overvåking av ham.

Under okkupasjonen av troppene i Nazi-Tyskland ble han innkalt to ganger til avhør av Gestapo. Han ble truet med fengsling i konsentrasjonsleir for identifiserte tilfeller av jøder som ble reddet av de gresk-katolske geistlige i hans eparki.

De ledende polske kommunister som kom til makt mot utgangen av andre verdenskrig arresterte biskop Josaphat Kocylovskyj den 26. juni 1946, og utleverte ham til Sovjetunionen. De bragte biskop Kocylovskyj til Den ukrainske sosialistiske sovjetrepublikk, først til et fengsel i Kiev, deretter til en gulag i Tsjapaivka. Der døde biskop Josaphat Kocylovskyj den 17. november 1947 i en alder av 71 år.

Pave Johannes Paul II helligkåret ham den 27. juni 2001 i Roma.

Hans relikvier er oppbevart i Maria Bebudelseskirke i Stryj.

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ osbm-kyiv.com.ua[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Paul R. Magocsi, Ivan Ivanovich Pop: Encyclopedia of Rusyn history and culture. University of Toronto Press, 2002. s.252
  3. ^ www.catholic-hierarchy.org kots, lest 28. mars 2022