Jordskjelvet ved Sumatra 2005

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jordskjelvet ved Sumatra 2005
Oversiktsbilde av skjelvet fra den amerikanske værmeldingstjenesten NOAA.
Basisinformasjon
Dato28. mars 2005
Magnitude8,7
Dybde30 km
Berørte områderSumatra
Omkomne915–1 314
Skadde340–1 146
Posisjon

Jordskjelvet ved Sumatra i 2005 skjedde den 28. mars, og hadde sitt episenter 30 km under overflaten av Indiahavet, 200 km vest for Sumatra og 1400 km nordvest for Jakarta, omtrent midtveis mellom øyene Nias og Simeulue. De første seismiske målingene viste at jordskjelvet hadde en styrke på ca. 8,2, men dette tallet ble raskt oppjustert til 8,7, noe som gjør det til det nest kraftigste jordskjelvet siden langfredagsjordskjelvet i Alaska i 1964.

Skjelvet, som man tror var et etterskjelv etter jordskjelvet i Indiahavet i 2004, varte i rundt to minutter, lenger enn de fleste etterskjelvene man hittil har opplevd. Skjelvet var så kraftig at det raskt ble fulgt av omkring et dusin egne etterskjelv fra styrke 5,7 og opp.

Jordskjelvet rystet øya Sumatra og forårsaket strømbrudd i den indonesiske byen Banda Aceh, som ble lagt i ruiner under det forrige store jordskjelvet i området 26. desember 2004. Det brøt ut panikk, og flere tusen flyktet fra sine hjem for å ta seg opp i høyden i frykt for at en eller flere tsunamier på nytt skulle ramme kystområdene. I den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur ble flere høye bygninger evakuert.

På den indonesiske øya Nias, utenfor kysten av Sumatra, har flere hundre bygninger blitt jevnet med jorden. En talsmann for katastrofesenteret i området antar at over 1 000 har omkommet på Nias, og Indonesias visepresident Jusuf Kalla uttalte noen timer etter skjelvet at man kunne regne med 2 000 omkomne på øya. Han understreket samtidig at anslaget er basert på antallet ødelagte bygninger, og ikke på antall bekreftet omkommet.

Særlig fra byen Guntung Sitoli, den største byen på Nias, ble det meldt om mange dødsofre. Omkring 30 prosent av husene der ble ødelagt. Det var også store skader i Teluk Dalam, øyas nest største by.

Mange var bekymret for en ny tsunami, og flere truede kystområder i Thailand, Malaysia og Sri Lanka ble evakuert. Australias nasjonale kringkaster meldte under henvisning til militære indonesiske kilder at en tre meter høy bølge hadde truffet øya Simeulue og forårsaket stor skade.[1] Bortsett fra det er det ikke blitt meldt om noen større tsunamier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Damaging wave hits Indonesian island. 29/03/2005. ABC News Online». web.archive.org. 29. mars 2005. Archived from the original on 29. mars 2005. Besøkt 7. februar 2021.