Jordbro

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°8′38,026″N 18°7′56,093″Ø Jordbro er et tettsted i Haninge kommune i Stockholms län i landskapet Södermanland i Sverige. I 2005 hadde tettstedet 9 316 innbyggere.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Midt i Jordbro ligger det en jernbanestasjonNynäsbanan som deler Jordbro i retningen nord/sør.

I det sentrale Jordbro ligger det en del boligblokker, hovedsakelig bygd på 1960- og 70-tallet. Nord og sør for sentrum ligger det noen yngre villaområder. Øst for boligområdet passerer vei 73, som går mellom Stockholm og Nynäshamn.

Vest for jernbanen ligger det et relativt stort industriområde, Jordbro företagspark, med flere lager- og industrilokaler av varierende størrelse. Blant annet er det hovedkontor og produksjonsanlegg for Coca-Cola samt distribusjonslager for Dagab, Lagena, Osram og Åhléns.

Service[rediger | rediger kilde]

I Jordbro sentrum (cirka 300 meter øst for stasjonen) er det et helsesenter, tannlegevakt, apotek, to matbutikker og flere småforretninger, et par kaféer/restauranter og et bibliotek.

Historie og kultur[rediger | rediger kilde]

Regissøren Rainer Hartleb fulgte i over 30 år livet i flere familier i Jordbro. Arbeidet resulterte i flere dokumentarfilmer, for eksempel Från en barndomsvärld (1974) og En pizza i Jordbro (1994) som vant en Guldbagge.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Jordbro – bilder, video eller lyd