Joppeicidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joppeicidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Joppeicidae
Reuter, 1910
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Overfamilie: Cimicomorpha
Antall arter: 1
Habitat: på land
Utbredelse: sørlige Israel, Egypt, Sudan, Etiopia
Delgrupper:

Joppeicidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Disse tegene er rovdyr som suger ut kroppsvæsker fra ulike smådyr. Man kjenner bare én art, Joppeicus paradoxus, som finnes i det sørlige Israel og langs Nildalen i Afrika.


Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (ca. 3 mm), oval tege, brun med glassklar vingemembran. Den kan overflatisk minne om medlemmene i familien Anthocoridae, men skiller seg fra disse ved en del anatomiske trekk. Hodet er trekantet med en ganske lang "nese" mellom antennene. Fasettøynene er ganske små og utstående, og festet nær hodets bakkant. Punktøyne finnes. Sugesnabelen er 4-leddet, nokså trinn, i hvile er den bøyd i en 90 graders vinkel mellom det andre og tredje leddet, men den rettes forover når tegen går på jakt. Antennene består av fire ledd, de to innerste leddene er ganske korte, det ytterste leddet har en markert børste (apikalseta) ytterst. Pronotum er trapesformet, men en midtfure i den fremre delen. Forvingen har en overflate med opphøyde lister og søkk, den membranøse delen har ganske utydelige årer.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Den er et rovdyr, og er ikke spesialisert på et spesielt bytte, men kan angripe mange ulike små insekter, som den stikker med den utstrakte sugesnabelen. Den er funnet på bakken, under steiner, under løs bark, i grunne huler og også i en koloni av Cimicidae som snylter på flaggermus.

Potensielt nyttedyr i matlagre[rediger | rediger kilde]

Nylig ble Joppeicus paradoxus oppdaget på et lager for tørre matvarer i Thailand ([1][død lenke]). Forsøk tyder på at den kan være en effektiv predator på egg og larver av biller og møll som angriper lagrede matvarer. Siden giftstoffer som metylbromid skal fases ut, kan denne arten bli et verdifullt verktøy for biologisk kontroll av skadedyr på lagrede matvarer i tropiske land ([2][død lenke]).

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Miyanoshita, A., Imamura, T. og Visarathanonth, P. (2003) Predatory ability of Joppeicus paradoxus Puton, a predator of stored-product insect pests. [3][død lenke]
  • Schuh, R.T. og Slater, J.A. (1995) True Bugs of the World. 58. Joppeicidae. [4]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]