Jon Stephenson von Tetzchner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jon Stephenson von Tetzchner
Jon Tetzchner Opera CEO.jpg
Jon Stephenson von Tetzchner i 2008
Født29. august 1967 (52 år)
Reykjavík
Far Stephen von Tetzchner
Utdannet ved Universitetet i Oslo
UtdannelseInformatikk[1]
Beskjeftigelse Utvikler
Nasjonalitet Norge, Island
Utmerkelser Rosing Hederspris (2011)
Kjent forEn av utviklerne bak Opera.

Jon Stephenson von Tetzchner (født 29. august 1967 i Reykjavík) er gründer av datafirmaet Opera Software, som ble børsnotert som Opera Software ASA i 2004. Han ledet selskapet fram til 2010.

Han studerte informatikk ved Universitetet i Oslo. Ved Telenors forskningsavdeling på Kjeller startet han og Geir Ivarsøy i 1992 et prosjekt som førte til utviklingen av en ny nettleser. Ivarsøy ga den navnet Opera.

Da Telenor ikke var interessert i å satse på å utvikle nettleseren, fikk Tetzchner og Ivarsøy rettighetene. I 1995 startet de firmaet Opera Software.

Opera var pr. 2006 verdens tredje mest brukte nettleser, og har spesielt gjort det godt på mobiltelefonmarkedet.

Utviklingen av nettleseren Opera og firmaet Opera Software ASA har gjort von Tetzchner til en verdenskjent person, spesielt i databransjen. Både nettleseren Opera og utviklerne Tetzchner og Ivarsøy har fått en rekke internasjonale priser.

Han har norsk far (professor i barnepsykologi ved Universitetet i Oslo Stephen von Tetzchner) og islandsk mor. På grunn av morens unge alder vokste han opp hos besteforeldrene i Reykjavík. Bestefaren var lege, og bestemoren komponist og maler, datter av komponisten Sigvaldi Kaldalóns.[2] Hans onkel er advokat, politiker og leder av Oslo Høyre Michael Tetzschner [sic] (merk s i etternavnet).

Han har sterk tilknytning til Island, hvor han regnes som islending. Han er også islandsk statsborger[2]. Han har blant annet deltatt sammen med den islandske presidenten på et møte som presenterte islandsk næringsliv i USA.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Operas side om medlemmene i Opera Software ASAs administrasjon, besøkt 31. mai 2010
  2. ^ a b Dagens Næringsliv 2004-04-24: «Kill Bill», portrettintervju med Jon Stephenson von Tetzchner