John Sevier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Sevier
John Sevier.jpg
Født23. september 1745
Rockingham County
Død24. september 1815 (70 år)
Alabama Territory
Gravlagt Tennessee
Beskjeftigelse Politiker
Parti Det demokratisk-republikanske parti
Nasjonalitet USA
Signatur
John Seviers signatur

John Sevier (født 23. september 1745 i Rockingham County i kolonien Virginia, død 24. september 1815) var en amerikansk soldat, nybygger og politiker og medgrunnlegger av staten Tennessee. Han spilte en fremtredende rolle, både militært og politisk, i perioden opp til anerkjennelsen av Tennessee som stat, og han ble valgt som statens første guvernør i 1796.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

John Sevier ble født i 1745 i det som da var Augusta County i kolonien Virginia, nær det som nå er byen New Market (Seviers fødested er nå del av det moderne Rockingham County).[1]:4 Han var den eldste av syv barn til Valentine «The Immigrant» Sevier og Joanna Goad. Habs far hadde innvandret fra England til Baltimore i 1740 kom seg etterhvert til Shenandoah Valley.[2]

Seviers far etterhvert tavernabestyrer, pelshandler og landspekulant. John inneldet først en lignende karriere selv.[1]:5 Som omg man åpnet han sin egen taverna og var med på å legge ghrunnlaget for New Market, nær sitt fødested (New Town regner Sevier som sin grunnlegger).[3]

I 1761, da han var 16 år, slo han seg ned som bonde.

Offiser[rediger | rediger kilde]

Noen kilder vil ha det til at han var kaptein i Virginia Colonial Militia, under George Washington, i Lord Dunmore's War i 1773 og 1774.[2]

Sevier fungerte som oberst i slaget ved Kings Mountain i 1780, og han var kommandant i militsen ved grensen for koloniseringen i tallrike kamper mot cherokeefolket i 1780-årene og 1790-årene.

Sevier kom til koloniseringsgrensen i Tennesseedalen i 1770-årene, og i 1776 ble han valgt som en av fem dommere i Watauga-sammenslutningen og hjalp med forsvaret av Fort Watauga under et cherokee-overfall. Ved utbruddet av den amerikanske uavhengighetskrig ble han valgt til komiteen for sikkerhet i Watauga-sammenslutningens etterfølger, Washington District. Etter slaget ved Kings Mountain ledet han et felttog som ødela atskillige chickamauga-byer i det nordlige Georgia.

Politiker: Guvernør[rediger | rediger kilde]

I 1780-årene bekledte Sevier posten som den første og eneste guvernør for State of Franklin, et tidlig og feilslått forsøk på å opprette en stat for nybyggerne på vestsiden av Appalachene. Dette forsøket skjedde etter at North Carolina ville kvitte seg med sine landområder vest for Appalachene: Konføderasjonens kongress fikk i 1784 motvillig kontroll over området som ingen visste hva man skulle gjøre med. Det oppstod et maktvakuum og John Sevier fikk i åppdrag å styre området som tidligere hadde tilhørt North Carolina.

Han var brigadegeneral for militæret i Sørvestterritoriet i begynnelsen av 1790-årene.

Sevier satt i seks toårsperioder som Tennessees guvernør (1796-1801 og 1803-1809), hvor en forfatningsbegrensning forhindret en fjerde periode i begge tilfeller. Hans politiske karriere ble preget av en gradvis økende rivalisering med den oppkommende politiker Andrew Jackson; dette kulminerte nesten med en duell mellom de to i 1803 - sekundantene klarte i siste liten å overtale hver sine parter å la være å avfyre skudd.

Kongressrepresentant[rediger | rediger kilde]

Etter sin siste periode som guvernør ble Sevier i tre omganger valgt til medlem av Representantenes hus, hvor han satt fra 1811 til sin død i 1815. Han døde på en inspeksjonsreise i grenstraktene mellom Georgia og indianerstammen creeks marker.

Sevier County i Tennessee har fått sitt navn etter John Sevier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Carl Driver, John Sevier: Pioneer of the Old Southwest (Chapel Hill, N.C.: University of North Carolina Press, 1932).
  2. ^ a b The Life of John Sevier Time Line, JohnSevier.com, Lest 22. juni 2012.
  3. ^ History – Town of New Market Arkivert 7. august 2012 hos Wayback Machine. Archived 7 August 2012[Date mismatch] at the Wayback Machine..

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Carl S. Driver: John Sevier. Pioneer of the Old Southwest. The University of North Carolina Press, Chapel Hill NC 1932.