John Romulus Brinkley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

John Romulus Brinkley (født 8. juli 1885, død 26. mai 1942) var en kontroversiell amerikansk lege og kvakksalver.

Brinkley er mest kjent for å ha eksperimentert med transplantasjon av geitekjertler som han overførte til mennesker som et middel mot mannlig impotens ved flere forskjellige medisinske klinikker i mange amerikanske delstater. Brinkley opptrådte også på radio og han opprettet selv flere radiostasjoner flere steder i USA. Selv om Brinkley ble fratatt sin lisens til å praktisere medisin i enkelte delstater var Brinkley en favoritt blant publikum og en naturlig showmann.

Brinkley prøvde to ganger å bli valgt til guvernør i Kansas som uavhengig kandidat, hvorav den ene valgkampanjen var nesten vellykket. Brinkley var opphav til berømmelse og formue og på høyden av hans karriere hadde han en formue på millioner av dollar og flere fancy biler, og likevel døde han syk og nesten pengelens, som et resultat av det store antallet feilaktige og unødvendige dødsfall og søksmål om bedrageri som ble rettet mot ham.

Brinkley arbeidet som lege for konføderasjonen under den amerikanske borgerkrigen. Etter at han nådde voksen alder, giftet Brinkley seg fire ganger, og overlevde alle hans unge, pene koner. I 1870, i en alder av 42 år, giftet han seg med Sarah T. Mingus. Senere flyttet den 24 år gamle niesen, Sarah Candice Burnett som Brinkley hadde et forhold, til Sarah Mingus inn i huset deres. I 1917 ble Brinkley, en reserve-soldat, innkalt til aktiv militærtjeneste under den første verdenskrig. Men han tjenestegjorde bare i litt over to måneder fordi han fikk et nervøst sammenbrudd kort tid senere.

Brinkley flyttet til Kansas i oktober 1918 etter å ha oppdaget en annonse i en avis der det ble lyst ut en stilling som lege. I 1918 åpnet Brinkley en 16-roms klinikk i Milford, Kansas, der han gjorde husbesøk hos pasienter som var plaget med virulente og dødelige utbrudd av influensa-pandemi. Ved denne klinikken utførte Brinkley flere operasjoner som han hevdet ville gjenopprette den mannlige virilitet og fruktbarhet, samt fikse prostata-problemer, gjennom implantering av testikler fra geiter inn i hans mannlige pasienter til en pris på 750 dollar per operasjon ($ 8200 i dagens kurs).

Geiteorganene som ble operert inn ble ansett som fremmedlegemer og aldri akseptert som en del av menneskekroppen, mye på grunn av at i mannen ble de nye organene plassert i testiklene og kvinner fikk geitetestiklene plassert i buken, i umiddelbar nærhet av eggstokkene. Brinkley hadde bare gjennomført 75% av de nødvendige medisinske studiene som var nødvendig og han hadde derfor ikke de nødvendige kvalifikasjoner til å gjennomføre operasjoner.

Flere av operasjonene som Brinkley gjennomførte, skjedde i beruset tilstand og ikke under sterile driftsmiljøer. Flere av Brinkleys pasienter fikk infeksjoner av operasjonene, og et ubestemt antall døde under eller som følge av operasjonene hans. Brinkley ble saksøkt mer enn et dusin ganger for unødvendige dødsfall mellom 1930 og 1941. Brinkley mente at geitekjertler var kur for flere titalls plager, alt fra demens og emfysem til flatulens.

I 1922 reiste Brinkley til Los Angeles etter invitasjon fra Harry Chandler, eieren av avisen Los Angeles Times, som utfordret Brinkley til å transplantere geitetestiklene til en av hans redaktører. Hvis operasjonen var en suksess, ville Chandler gjøre Brinkley til den mest kjente kirurgen i Amerika, og hvis ikke det hjalp burde han vurdere seg selv som forbannet. Operasjonen ble regnet som en suksess og Brinkleys sukses fortsatte å vokse. Flere og flere fant veien til hans klinikk i Kansas, og Brinkley tiltrakk seg interesserte fra andre land. Brinkley hadde tre hjerteinfarkt og måtte gjennomføre en amputasjon på hans ene ben på grunn av dårlig blodsirkulasjon. Den 26. mai 1942, døde Brinkley av hjertesvikt, da han var 57 år gammel, i San Antonio. Han ble senere gravlagt i Memphis, Tennessee.