Impotens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Impotens (latin: uten kraft, i motsetnig til potenskraft) betyr i nåtidens språkbruk manglende evne til ereksjon. Mannen har da en erektil dysfunksjon. 30 – 50 % av norske menn i alderen 40 – 70 år rammes av forskjellige grader av ereksjonssvikt.

Det er en tilstand som kan ha både psykiske årsaker (20 %), som for eksempel forventningsstress, eller fysiologiske årsaker som for eksempel diabetes. Alder, røyking, og fedme er de viktigste risikofaktorene for fysiologisk indusert impotens. Det kan også forekomme på grunn av manglende inntak av sink eller små mengder kobber. Flere medisiner kan gi problemer med nedsatt potens som mulig bivirkning.

For flesteparten er impotens et forbigående problem som ikke skyldes en bestemt sykdom. For enkelte kan imidlertid impotensproblemer være første symptom på en sykdom som behøver videre utredning og eventuelt behandling, slik som diabetes, hjerte- og karsykdommer, hormonmangel, lavt testosteronnivå, høyt kolesterol over lang tid, lavt stoffskifte eller infeksjoner.

I de senere år har mange forskningsrapporter vist at impotens i mange tilfeller er et tidlig tegn på utvikling av hjerte – karsykdommer.

Tiltak og behandlinger[rediger | rediger kilde]

Hvilke tiltak som har effekt mot impotens, avhenger av årsaken til problemet. Det finnes tre forskjellige hovedtyper legemidler, potensmidler, som ofte blir brukt mot impotens. Alle disse tre medikamentene er reseptbelagte, og kan kun fåes kjøpt hvis man har resept fra en lege. Problemet med potensen er i følge en nyere undersøkelse den mest pinlige lidelsen for menn[1], og derfor er det mange som velger å bruke elektroniske legekonsultasjoner for å søke hjelp om dette problemet. De tre vanligste virkestoffene er:

  • Sildenafil (Viagra) bedrer ereksjonen. Også sannsynligheten for vellykket samleie øker ved lidelser som diabetes mellitus, ryggmargsskader, hjertelidelser eller prostatakreft – og etter prostatektomi (fjerning av prostata).
  • Tadalafil (Cialis) og vardenafil (Levitra) har også en generell effekt, samt effekt hos menn med diabetes. Tadalafil har imidlertid ikke effekt etter prostatektomi.

Impotens blant yngre menn[rediger | rediger kilde]

De fleste rapporter og undersøkelser viser at impotens, eller erektil dysfunksjon, oftest forekommer hos eldre menn. Det kan likevel finnes store mørketall blant yngre menn, ettersom denne gruppen ofte lar være å kontakte fastlegen sin da problemet anses for å være pinlig. Mens det vanligvis foreligger fysiske årsaker til impotens hos eldre menn, er det psykologiske årsaker som er vanligst i den yngre aldersgruppen, hvor angst er den ledende årsaken.[2]

Årsaker til angst kan være:

Impotens og doping[rediger | rediger kilde]

Bruk av doping kan føre til impotens. Et uttrykk for impotens i kroppsbyggermiljøer er «decadick». Deca er kallenavn for nandrolon som er kjent for denne negative bivirkningen. De fleste dopingmidler har denne effekten da de etterlikner hormonet testosteron. Tilførsel av kunstig testosteron eller dopingmidler som likner, gjør at kroppens egenproduksjon av testosteron i testiklene slår seg av. Etter en kur med anabole steroider, tar det tid før kroppen starter å produsere nok testosteron til å få ereksjon. Noen får varige problemer med ereksjonssvikt.


ADVARSEL: Kombinert behandling med nitrater og sildenafil, tadalafil eller vardenafil er assosiert med alvorlig blodtrykksfall og død.

  • Alprostadil kan ha like stor effekt som sildenafil og bimix. Det kan også ha lokal effekt.
  • Kombinasjonen av Fentolamin og Papaverin kan ha større effekt enn Papaverin alene. Samtidig behandling med Alprostadil kan øke effekten ytterligere. Papaverininjeksjoner er imidlertid assosiert med fare for endringer i leverfunksjon, blodutredelser i penis og fibrose (arrdannelse).
  • Sammenlignet med placebo, kan apomorfin, ginseng og yohimbin øke antall vellykkede ereksjoner og samleier.
  • Vakumpumper kan ha like god effekt som alprostadil på stivhet av penis. Metoden er imidlertid ikke like god for å oppnå orgasme, og kan blokkere ejakulasjon.
  • Penisproteser kan være nyttige, men kan også forårsake infeksjoner og blir bare brukt dersom mindre omfattende inngrep har feilet.
  • Dersom den erektile dysfunksjon har psykologiske årsaker, kan psykoseksuell rådgivning og kognitiv atferdsterapi bedre seksuell funksjon. Det er imidlertid få gode studier tilgjengelig på dette området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Impotens hos helsebiblioteket.no

seksualitetstubbDenne seksualitetrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.