John Parish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Parish
John Parish.jpg
Født11. april 1959 (59 år)
Yeovil
Søsken Sarah Parish
Beskjeftigelse Musiker, sanger-låtskriver, plateprodusent, gitarist, komponist
Nasjonalitet Storbritannia

John Parish (født 1959 i Yeovil i Somerset i England) er en engelsk musiker og plateprodusent, kanskje best kjent for sitt samarbeid med sangeren og låtskriveren PJ Harvey, selv om han også har jobbet med bl.a. Eels, Tracy Chapman og Giant Sand.

80-tallet jobbet Parish med bandet Automatic Dlamini der også Harvey var medlem fra 1988–1991. Automatic Dlamini spilte inn tre plater: The D is For Drum (1987), Here Catch Shouted his Father (1990, ikke utgitt men tilgjengelig som bootleg) og From A Diva to a Diver (1992). I denne perioden startet Parish sin karriere som plateprodusent ved å jobbe med band som The Chesterfields og the Brilliant Corners før han produserte og spilte en rekke instrumenter på Harveys To Bring You My Love i 1995.

Parish turnerte med Harvey i 1995, og i 1996 spilte de inn Dance Hall at Louse Point sammen. I 1997 produserte han 16 Horsepowers album Low Estate. I samme periode spilte han på PJ Harveys neste album, Is This Desire?, som ble gitt ut i 1998 og skrev filmmusikken til den belgiske regissøren Patrice Toyes film Rosie. Filmmusikken ble sluppet som CD i 1998, og han turnerte med denne musikken under sitt eget navn, sammen med en besetning på sju mann, i 1999.

Det påfølgende året produserte han Giant Sands album Chore of Enchantment og hadde en gjesteopptreden på Goldfrapps album Felt Mountain. Han fulgte opp dette med å komponere for Eels' album Souljacker i 2001 og produsere album for Sparklehorse og Tracy Chapman. Parish har jobbet med en rekke europeiske artister, bl.a. den franske sangeren Dominique A, den belgiske popgruppen Thou, sveitsiske Magic Rays og flere italienske band som f.eks. After Hours, Cesare Basile og den italienske divaen Nada.

Samtidig har han også spilt inn og turnert med sin egen musikk. Han jobbet sammen med en besetning på elleve musikere, inkludert Portisheads Adrian Utley, på sitt eget album How Animals Move fra 2002, og med en besetning på fire italienske og franske musikere på albumet Once Upon A Little Time fra 2005. I 2006 returnerte han til studio sammen med PJ Harvey for å jobbe med albumet White Chalk og de har nok et samarbeidsalbum på trappene for 2008.

Utvalgt diskografi[rediger | rediger kilde]

Som soloartist[rediger | rediger kilde]

  • Once Upon A Little Time, 2005
  • How Animals Move, 2002
  • Rosie, 2000

Andre utgivelser[rediger | rediger kilde]