John Nicolas Norcross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Norcross i fengsel.

John Nicolas Norcross (født 23. april 1688, død 4. desember 1758) var en britisk fribytter og dansk statsfange. Han ble berømt under den store nordiske krig som både kaperkaptein og pirat. Han var også kjent som «piraten i fugleburet» som offer for en kongelig spøk.

Piraten[rediger | rediger kilde]

John Nicolas Norcross var født i Liverpool, England i den 23. april 1688 og allerede som barn blir vant med sjømannslivet, deretter arbeidet tidlig i Royal Navy og gjør seg kjent som en skamløs og djerv eventyrer med en utrolig frekkhet og respektløshet som i hans samtid skulle gjør ham til den meste fargerike kaper og pirat i Europa.

I 1716 kom Norcross til Göteborg og tok kontakt med Lars Gathe som hadde bygget opp en kaperrede siden 1710 der han tok inn skip og skipsjef og sendt dem ut med kaperbrev som gir dem tillatelse for å kapre skip under fiendtlig flagg. Norcross var en dyktig kaperkaptein, men han var også en opportunistisk pirat som ikke skygget unna for å overtrede egne tillatelse og allerede i mars 1717 kapret han postbåten mellom Nederland og England. Med sitt skip La Trompeur herjet han stygt langt vekk fra Kattegat og Skagerrak og i desember 1717 tok han et nederlandsk skip rett utenfor den nederlandske kysten. Som andre svenske kapere dro Norcross til Dunkerque i Frankrike, men blir tatt i arrest av franskmennene som reaksjon på det svenske kapervesenet som hadde kommet utenfor kontroll.

Norcross som hadde ord på seg som en dyktig rømling, kom seg vekk fra de franske myndighetene og gjenopptok sine aktiviteter med en upåklagelig energi. Han blir anklaget for sjørøveri etter flere skip mellom Skottland og Irland var kapret, av de britiske myndighetene i Storbritannia.

Den som fikk stoppet Norcross var Tordenskjold i den dansk-norske orlogsflåten. Tordenskjold hadde kommet over Norcross ved Dragør tidlige i året 1718 og tok ham til fange. Norcross blir sendt i fengsel i København, men rømt kort etterpå derfra og kom seg over til Sverige. Dette tok han meget hardt og vil hevnet seg mot de dansk-norske kongelige for dette.

Norcross på flukten[rediger | rediger kilde]

I sommeren planlegger han å kidnappe den dansk-norske kronprins Christian som hevn og hadde allerede lagt seg i bakhold under en bro ved Charlottenlund. Kidnappingsforsøket mislykket og på ny måtte han flykte vekk. Da hadde han klart å erobre en engelsk fregatt som hadde krysset i de skandinaviske farvann i krig mot Sverige senere i våren 1718.

I januar 1719 hadde svenskene endelige fått nok av Norcross`s overtredelsene som det begynner å blir for mange av og tok ham i arrest. Etter å ha anbrakt ham på Nya Älfsborg festning blir det krigsrett som ved august 1719 dømte ham til døden. Allerede da hadde han fått seg en dødsdom på seg i Storbritannia. Men før dømmen var fullbyrdet, rømte Norcross ut i friheten og fortsetter som sjørøver i de skandinaviske farvannene nå etterlyst av alle sjømakter.

De franske myndighetene fant Norcross i Paris i 1726, anklaget for majestetsforbrytelse for sitt mislykkede forsøk på å bortføre kronprinsen og for grove fornærmelser mot den russiske tsaren som var likedan truet med å blir kidnappet. Franskmennene utleverert ham til Danmark der han blir satt i fengsel i København. Men han rømt igjen og svømt naken fra København til Hveen for så å flykte til Hamburg.

Norcross blir forrådet av andre og tatt i arrest i Hamburg. Derfra var han sendt i lenker tilbake til København i 1727. Ved ankomsten var Norcross ikke mindre motløs og kom med de ordene han skulle angre meget på ovenfor vaktene i Kastellet:

«Om dere sperrer meg inne i et fuglebur slipper jeg fra dere.»

Frederik IV, den dansk-norske kongen, tok ham på ordet.

Piraten i fugleburet[rediger | rediger kilde]

Kongen lot et fuglebur bygges i 4 alen lengde og 3 alen bredde av solide og tykke eikestolper. Norcross ble ført inn, lenket fast og etterlatt til seg selv sperret fra friheten av de tykke stolper uten av stand til å kunne rømme som før. Men oppholdelsen i fugleburet langtfra tok knekken på ham, med en ukuelige viljestyrke tok han det med fatning for de neste 16 år og viet sitt liv til å dressere mus.

Kongen ved flere anledninger lot nysgjerrige folk får kom til fangehullet for å overvære fugleburet med den berømte piraten som hadde fremlagt flere trusler mot de dansk-norske kongelige og dessuten ville sette fyr på orlogsflåten om han hadde mulighet til det. Den forsmedelsen tok Norcross med stor ro, istedenfor underholder han tilskuere med sine dresserte mus.

Etter Frederik IVs død kom Christian VI med et tilbud til Norcross. Hvis han lovet å ta til seg kristelig oppførsel og forplikte seg til å ikke søke hevn, vil han får friheten. Men Norcross svare at han foretrakk å dø i fugleburet sammen med sine dresserte mus. Hans ukuelighet hadde blitt legendarisk.

Etter 16 år i fugleburet ble Norcross flyttet til alminnelig fengsel i 1742 på Christian VIs anbefaling på dronningens forbønn og dette gang vil ikke opprøreren gjør et forsøk på å rømte ute i friheten. Der tilbringer han de neste 12 år fram til sin død den 4. desember 1758.

Men aldri noensinne var han knekket, hans ubøyelige viljestyrke kom tydelige fram i en bok som var et resultat av et intervju gjorde av Caspar Peter Rothe som hadde stått for flere bøker om Tordenskjold og andre berømte danskene i begynnelsen av 1700-tallet. Boken Das Wunderbare Leben Norcross trykket i 1757 og den danske boken John Norcross, Levner og Trekker trykket i 1756 måtte blir sensurert fordi det var massevis av fornærmelser mot sine hatsobjekter, fremst de dansk-norske kongelige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]