John Kemble

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
John Kemble
Født1599[1]Rediger på Wikidata
St Weonards
Død22. aug. 1679Rediger på Wikidata
Widemarsh Common
BeskjeftigelsePresbyter Rediger på Wikidata
St John Kemble.
Titus Oates, som utløste antikatolske forfølgelser.

John Kemble (født i 1599 på Rhydicar Farm i St. Weonards i Herefordshire i England, død 22. august 1679 på Widemarsh Common i Hereford) var en katolsk prest. Han æres som helgen innen den katolske kirke og inngår i gruppen De førti martyrer fra England og Wales, helligkåret av pave Paul VI den 25. oktober 1970.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

John Kemble var sønn av John og Anne Kemble. Han studerte ved det engelske college i Douai i det nordlige Frankrike. i 1585 hade det i England innført en lov som innebar at det var forræderi for en katolsk prest å hjemvende til England.

Prest[rediger | rediger kilde]

Kemble ble presteviet i 1625 og reiste kort etter tilbake til England. Ankommen den 4. juni 1625 begynte han sitt virke i Monmouthshire og Herefordshire.[2]

Han hadde sin nevøs bosted, Pembridge Castle, som base for sitt katolske apostolat, og kunne tilsynes føle seg helt trygg.[3]

Under Karl I og samveldets tid kunne Kemble og hans medhjelpere virke temmelig uforstyrret, og han grunnla katolske menigheter i blant annet Llwyn, the Craig og Hilston.

Situasjonen for Kemble ble helt forandret i samband med den såkalte pavekonspirasjonen (The Popish Plot), oppdiktet i 1678 av Titus Oates. Han påstod at det i katolske kretser eksisterte en omfattende konspirasjon med det mål å myrde den anglikanske Karl II og erstatte ham med hans bror den katolske Jakob II. Oates' løgner førte med seg at en rekke katolikker, også prester, ble grepet.

Etter å ha virket som katolsk prest i nær femtifire år ble Kemble fakket den 7. desember 1678. Den 80-årige Kemble ble internert i Hereford og ble dømt til hengning, trekking og kvartering. Først ble han imidlertid ført til London, der han ble gitt løfte om benådning om han avslørte detaljene omkring den fingerte sammensvergelsen. Han ble ført tilbake til Hereford, der han ble henrettet den 22. august 1679 på Widemarsh Common.

Før han ble ført ut til sin henrettelse 22. august 1679 insisterte fader Kemble på å be sine bønner og drikke ut sitt beger, og det forsamlede følget sluttet seg til den eldre presten som røkte en siste røyk og drakk en et beger sack. Herefordshireuttrykkene Kemble Pipe og Kemble Cup-kopp brukes i betydningen avskjedsrøyk og -drink.[2] Før sin død henvendte Kemble seg til den forsamlede folkemengden og påpekte at ingen assosiasjon med «komplottet» var blitt påvist. Den gamle presten fortsatte med å si: «Det at myndighetene i London ikke klarte å koble meg til sammensvergelsen, gjør det tydelig at jeg bare dør for bekjennelsen av den katolske religion, som var den religion som først gjorde dette riket kristent.»[3]

Presten trøstet sin fortvilte bøddel og sies å ha hvisket: «Hederlige Anthony, min venn Anthony, vær ikke redd; utfør ditt embede. Jeg tilgir deg av hele mitt hjerte. Du vil gjøre meg større godhet enn krenkelse.»[4]

Eksekusjonen fikk en modifikasjon. Vel ble det hengning, trekking og kvartering - men hengingen i galjen var så lang at han faktisk døde av den før de to siste metodene ble gjennomført på hans døde kropp.

John Kembles rom på Pembridge Castle er blitt bevart.

Slekt[rediger | rediger kilde]

John Kemble er av den senere så kjente kjente Kembleslekten. Den ble så å si en slags Royal Family i det engelske teaterliv på 1800-tallet. Mest kjent var Sarah Siddons, née Kemble. Det er blitt sagt at hun var den fineste engelske tragedie-skuespillerinne noensinne. Hun var John Kembles tippoldebarnsniese.

Andre notable medlemmer av slekten, skjønt ikke katolikker, var: Roger Kemble, Stephen Kemble, Charles Kemble, John Mitchell Kemble, Frances Anne Kemble som etter å ha oppholdt seg en tid i USA målbar sterke anti-slaveri-synspunkter, Adelaide Kemble og Henry Kemble. Skuespilleren John Philip Kemble ble døpt katolsk og tilbragte noe tid i Douai.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • The Oxford Dictionary of Saints (engelska). Oxford: Oxford University Press. 1992. s. 279. ISBN 0-19-283069-4. 

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Oxford Dictionary of National Biography, Oxford Biography Index Number 15320[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b «Wainewright, John. "Ven. John Kemble." The Catholic Encyclopedia. Vol. 8. New York: Robert Appleton Company, 1910. 3. februar 2013». Arkivert fra originalen 23. august 2018. Besøkt 23. desember 2005. 
  3. ^ a b «"The Ven. Father John Kemble", The Tablet, 9. august 1902». Arkivert fra originalen 18. oktober 2015. Besøkt 28. mai 2023. 
  4. ^ "Walks", Hereford Times, 1 December 2011