Titus Oates

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Titus Oates
ONL (1887) 1.036 - Titus Oates.jpg
Født15. sep. 1649[1][2][3]Rediger på Wikidata
OakhamRediger på Wikidata
Død12. juli 1705Rediger på Wikidata (55 år)
LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Prest, politikerRediger på Wikidata
Utdannet ved St John's College, Gonville and Caius College, Merchant Taylors' SchoolRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket EnglandRediger på Wikidata

Titus Oates (født 15. september 1649 i Oakham i Rutland i England, død 12. juli 1705 i London) var en engelsk eventyrer og angiver, kjent for å ha diktet opp The Popish Plot. Ett av hans tilnavn skulle bli Titus the Liar.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Titus Oates var sønn til en anabaptistisk predikant. Han ble sendt til Merchant Taylors' School i Northwood, og fortsatte studiene i Cambridge ved Gonville and Caius College og ved St John’s College.

Anglikansk prest[rediger | rediger kilde]

Han ble etterhvert for en tid prest i den engelske (anglikanske) kirke. Han ble presteviet og ble farens assistent som forkynner, men gjorde seg i 1674 umulig ved et ærekrenkende falsk angiveri. Han røk imidlertid snart ut på grunn av angivelig gudsbespottelse og homoseksualitet.

Noe senere var han hjelpeprest i menigheten Bobbing i Kent. Men også herfra ble han fjernet på grunn av gudsbespottelse og angivelig homoseksualitet.

Han ble derpå kapellan for protestantene blant den katolske hertugen av Norfolks folk og begynte som sådan i angiverhensikt å spionere på sine katolske omgivelser.

I samforstand med en overspent anglikansk prest, Israel Tonge, gikk han hyklende i 1677 over til den katolske tro og besøkte jesuittkollegiene i Valladolid og Saint Omer.

Falske anklager[rediger | rediger kilde]

Han ble fordrevet fra disse, og vendte sommeren 1678 tilbake til hjemlandet og satte samme, i samråd med Tonge, et detaljert angivelseskrift om en forment romersk-katolsk sammensvergelse mot Karl IIs liv. Innblandet i en del sanne opplysninger og iakttagelser forekom det blant Oates bevismateriale oppdiktede påstander og forfalskede dokumenter i rikt monn.

Kongen selv, som gjennom en av sine fortrolige, Christopher Kirkby, i august samme år fikk del av «opplysningene», trodde ikke på denne eventyrlige historie om et jesuittmøte som skulle ha besluttet at han skuylle ryddes av veien av et par jesuitter og noen betalte banditter, og at det så skulle følges opp med en fransk invasjon på Irland, og av massakrer av protestantene og et jesuittisk skerkkvelde under hertugen av Yorks styre.

I rådet fant man derimot Oates angivelser sannsynlige, og da den dommer som Oates hadde fremlagt angivelserne for, sir Edmund Berry Godfrey, den 12. oktober plutselig døde (usikkert om han ble myrdet eller begikk selvmord), oppstod en allmen panikk, under hvilken selv de urimligste rykter vant tiltro. Massearrestasjoner fulgte, parlamentet tok upp saken med feberaktig iver, nye menedervitner fremtrådte.

Oates utgav oppildnende skrifter om saken, og innen prosessraseriet la seg i 1681, beregnes det at han han hadde medvirket tll 35 justismord.

Hans forsøk på å implisere dronningen i komplottet (hun skulle ha kjent til sin livleges påståtte plan om å forgifte kongen) strandet imidlertid ved kong Karl IIs inngripen (1679).

Avslørt, straffet[rediger | rediger kilde]

Titus Oates, hvis falskhet slik etterhvert begynte å bli avslørt, fikk beholde den pensjon han var blitt tilstått, hant til han i 1684 ble idømt høye bøter og, idet han ikke kunne betale dem, ble satt i fengsel for ugrunnede anklager mot hertugen av York.

Etter dennes tronbestigning i 1685 ble Oates dømt for mened til livstids fengsel og periodisk gjentatt hars korporlig straff.

Løslatt, benådet[rediger | rediger kilde]

Etter statsomveltningen i 1688 ble Oates løslatt, formelt benådet og til og med innrømmet pensjon.

Han virket fra 1698 som baptistpredikant, men ble i 1701 utestengt fra baptistforsamlingene som følge av finansielle forseelser.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Titus-Oates, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0046690[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Autorités BnF, BNF-ID 17702171m[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Titus Oates at the National Portrait Gallery, London
  • Jane Lane [Elaine (Kidner) Dakers], Titus Oates, Westport, Connecticut : Greenwood Press, 1971.
  • Emma Robinson, Whitefriars, or, The Days of Charles the Second : an historical romance, London : H. Colburn, 1844 [G. Routledge, 1851].
  • Dakers, Elaine Kidner: Lane, Jane: Titus Oates, Westport, Conn., Greenwood Press, 1971
  • Hay, Malcolm V.: Jesuits and the Popish Plot, Kessinger Publishing, 2003, ISBN 978-0-7661-3381-5
  • Pollock, John: The Popish Plot: A Study in the History, Kessinger Publishing, 2005, ISBN 1-4179-6576-2
  • Hibbard, Caroline M.: Charles I and the Popish Plot. University of North Carolina Press, Chapel Hill, 1983