John Eric Sidney Thompson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Eric Sidney Thompson
Født31. desember 1898
London
Død9. september 1975 (76 år)
Cambridge
Utdannet ved Fitzwilliam College, Winchester College
Beskjeftigelse Antropolog, arkeolog
NasjonalitetStorbritannia

Sir John Eric Sidney Thompson (født 31. desember 1898 i London, død 9. september 1975 i Cambridge) var en engelsk arkeolog og antropolog som var kjent for sin utforskning av Maya-sivilisasjonen i Mexico og Mellom-Amerika. Han var spesielt opptatt med utforskningen av mayaenes skriftspråk og kalendersystem. Hans korrelasjon av mayaenes kalendersystem med vår gregorianske kalender er blitt allment akseptert blant mayaspesialister.

Ellers utviklet Thompson en del teorier som senere er blitt forlatt. Mens han antok at mayaskriften i hovedsak besto av logogrammer, viste det seg senere at den i stor grad var fonetisk. Noe som fremsettes av den russiske Yuri Valentinovich Knorozov som var etnograf og geolog. Mange av innskriftene viste seg da å ha et politisk heller enn religiøst og kosmologisk innhold, slik Thompson hadde antatt at de hadde. Likevel må han regnes blant de store pionerene i utforskningen av maya-sivilisasjonen.

Blant Thompsons verker kan nevnes «A Catalog of Maya Hieroglyphs» (1962), «The Rise and Fall of Maya Civilization» (1954, 1966) og «Maya History and Religion» (1970). Thompson ble i 1975 utnevnt til ridder av Dronning Elizabeth II. Han var med på det arkeologiske prosjektet ved Chichen Itza og han gjorde de første undersøkelsene av mayaområdet Coba i Quintana Roo, Mexico.

Thompson gjennomførte en rekke utgravninger i Britisk Honduras (dagens Belize). Han gjorde betydelig arbeid i å tyde Maya hieroglyfer, særlig de som er relatert til kalenderen og astronomi.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]