John Diefenbaker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
John Diefenbaker
John G. Diefenbaker.jpg
Født18. september 1895
Canada Neustadt i Ontario, Canada
Død16. august 1979 (83 år)
Canada Ottawa i Ontario, Canada
Ektefelle Edna Diefenbaker, Olive Diefenbaker
Utdannet ved University of Saskatchewan
Beskjeftigelse Politiker, advokat, diplomat
Parti Konservativ, unionist
Nasjonalitet Canada
Livssyn Baptisme
Medlem av Oransjeordenen, Royal Society of Canada
Utmerkelser Fellow of the Royal Society of Arts, æresdoktor, Order of the Companions of Honour
Canadisk statsminister
1957–1963
ForgjengerLouis Saint-Laurent
EtterfølgerLester Pearson

John George Diefenbaker (født 18. september 1895 i Neustadt, Ontario, død 16. august 1979 i Ottawa, Ontario) var en canadisk politiker og landets 13. statsminister fra 1957 til 1963. Han representerte Progressive Conservative Party of Canada.

Diefenbaker hadde utdannelse innen både statsvitenskap, nasjonaløkonomi og jus fra University of Saskatchewan. Under første verdenskrig 1916–1917 tjenestegjorde han i den canadiske hær, hvor han oppnådde løytnants rang. Etter krigen etablerte han seg som forsvarsadvokat i Saskatchewan, hvor han blant annet representerte en rekke klienter i drapssaker.

Han begynte sitt politiske engasjement som formann for Progressive Conservative Party i Saskatchewan 1936–1938. Han ble valgt til Underhuset i 1940 og satt helt fram til 1979. Fra 1956 til 1967 var han partileder og bidro med sine gode taleevner til partiets valgseier i 1957. Han dannet en mindretallsregjering og var selv utenriksminister en kort periode. Ni måneder senere utskrev han nyvalg og vant på nytt. Han dannet en flertallsregjering som hadde det største flertallet i landets historie. I hans periode som statsminister var Canada plaget av høy arbeidsløshet og økonomisk tilbakegang, og i 1962 tapte han valget, men kunne allikevel danne en ny mindretallsregjering. Allerede året etter ble hans regjering imidlertid møtt med et mistillitsvotum som tvang den til å gå av, og etter det følgende valg kom Liberal Party of Canada til makten. Fram til 1967 var Diefenbaker opposisjonsleder. Diefenbaker vil for alltid bli husket for Black Friday, den 20. februar 1959. Flyfabrikken Avro Canada bygde på 50 tallet et fly kalt Avro Arrow. Dette var en interceptor, og viste lovende egenskaper. Uoverenstemmelser og stor tiltro til at missiler var framtiden, førte til at Diefenbaker kansellerte prosjektet. Men det stoppet ikke der. Diefenbaker forlangte at prototypene skulle hogges opp, og alle tegninger skulle destrueres. Flyet skulle glemmes. Aksjonen mot fabrikken blir kalt Black friday. Over 10.000 ansatte i Avro og hos underleverandører ble umiddelbart arbeidsledige. De fleste emigrerte til USA, og fikk jobber hos NASA, Boeing og Douglas. Canadisk flyindustri kom aldri opp til samme nivå igjen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]