Johannes Meursius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Johannes Meursius.

Johannes Meursius (født 9. februar 1579 i Loozduinen ved Haag i Nederland, død 20. september 1639 i Sorø i Danmark), også kjent som Johannes van Meurs, var en nederlandsk filolog og historiker.

Etter å ha tilbragt noen år på reiser som lærer for rådsherren Jan van Oldenbarnevelts sønner, ble Meurius i 1610 ansatt som professor i historie i Leiden og ble dessuten nederlandsk historiograf. Fra 1611 var han professor i gresk. På grunn av de politiske partiforholdene i Nederland gjorde imidlertid stillingen vanskelig for ham, og han tok derfor i 1625 imot et tilbud om et professorat ved Sorø Akademi i Danmark. Han ble også utnevnt til kongelig dansk historiograf, og ble i Danmark til sin død.

Meursius begynte alt som ung mann å skrive kommentarer til antikke greske forfattere, og leverte en mengde slike kommentarer i årenes løp. Han skrev dessuten mange avhandlinger om antikke forhold, et Glossarium græco-barbarum (om middelaldergresk) og Athenæ Bataviæ (om universitetet i Leiden). Han skrev flere bøker om Nederlands historie og, mens han var i Danmark, Historia Danica («Dansk historie», 1630), som senere ble supplert med Hans Grams noter. Meursius’ samlede verker ble utgitt i 12 bind i Firenze 1741–1763. Hans sønn med samme navn fulgte med ham til Danmark og ble der til sin død. Også han skrev forskjellige historiske skrifter.

Kilder[rediger | rediger kilde]