Johannes Bosco

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Johannes Bosco
Ordensgrunnlegger
San Giovanni Bosco.jpg
FødtGiovanni Melchiorre Bosco
15. august 1815
Becchi ved Castelnuovo d'Asti
Død31. januar 1888
Torino
Beskjeftigelse Romersk-katolsk prestRediger på Wikidata
Embete
  • Rector Major of the Salesians (1874–1888) Rediger på Wikidata
Ektefelle ingenRediger på Wikidata
Far Francesco BoscoRediger på Wikidata
Mor Margherita OcchienaRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongedømmet Italia (18611888), Kongeriket Sardinia (–1861)Rediger på Wikidata
Utmerkelser National Institutes of Health Director's Pioneer Award (2015)Rediger på Wikidata
Saligkåret2. juni 1929
Helligkåret1. april 1934
Anerkjent avDen katolske kirke
Festdag31. januar
Se ogsåEkstern biografi
VernehelgenUngdommer, ungdomssjelesørgere, gutter, redaktører, lærlinger, katolske forlag

Johannes Melkior (Giovanni Melchiore) Bosco, mest kjent som Don Bosco (født 15. august 1815, død 31. januar 1888. Han ble født i Becchi ved Castelnuovo d'Asti i Piemonte i Italia (erkebispedømmet Torino) som yngste sønn i en bondefamilie.

Da han begynte på seminaret i Chieri som 16-åring i 1831, var det veldedighet som sørget for at han hadde passende klær: Sognepresten sørget for en kappe, borgermesteren ga ham en hatt og menighetsmedlemmer bidro med prestekjole og sko.[trenger referanse] Etter diakonvielsen begynte han som 20-åring på det kirkelige kollegiet (Convitto Ecclesiastico) St. Frans i Torino, etter økonomisk hjelp fra Louis Guala, grunnlegger og rektor for kollegiet. Det produserte på den tiden de best utdannede prestene i hele Italia, inkludert Kirkestaten.[trenger referanse] Han ble presteviet den 6. juni 1841.

Bosco hadde stort behov for pålitelige assistenter, og i 1859 begynte han sammen med 22 ledsagere å organisere en kongregasjon som kunne sikre kontinuitet i arbeidet. Bosco nærte stor beundring for den hellige Frans av Sales' spiritualitet, og han kalte sine medarbeidere for salesianere.[trenger referanse] De kalles oftest Salesiani di Don Bosco – SDB; Salesianerne av Don Bosco, men det offisielle navnet er Societas S. Francisci Salesii.

I 1885 hadde legene advart ham om at hans hvileløse aktiviteter kom til å slite ham ut, men å hvile var i strid med hans natur.[trenger referanse] Han ble stadig svakere i løpet av 1887. Den 31. januar 1888 døde Bosco. 40 000 mennesker viste ham den siste ære da han lå på lit de parade.[trenger referanse] Praktisk talt hele befolkningen i Torino var på gaten under hans begravelse.[trenger referanse] Han ble gravlagt i byens Salesianerkirke Maria Auxiliatrix.

Han ble saligkåret den 2. juni 1929 og helligkåret den 1. april 1934, påskedag, av pave Pius XI.

Referanser[rediger | rediger kilde]