Johann Nepomuk Hiedler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Adolf Hitlers slektsforhold.

Johann von Nepomuk Hiedler, også kjent som Johann von Nepomuk Hüttler (født 19. mars 1807, død 17. september 1888), var Adolf Hitlers morfars far, og muligens også hans farfar.

Fornavnet Johann Nepomuk vitner om at han ble oppkalt etter den tsjekkiske helgen Johannes Nepomuk. Noen antar at dette vitner om noe tsjekkisk i hans slektsbakgrunn. Men denne hellige biskop var populær også i Østerrike, og oppkallingen trenger ikke å reflektere noen tsjekkisk slektsforbindelse.

Han ble en relativt velhavende bonde, og var gift med den 15 år eldre Eva Maria Decker (17921888). I rettslig forstand var han steonkel til Aloys Schicklgruber (senere Alois Hitler), som var stesønnen til hans bror Johann Georg Hiedler. For grunner som er ukjente idag tok Nepomuk inn Alois i sin familie da gutten var ung, og oppdro ham. Det består den mulighet at han var Alois' biologiske far, og at grunnen til at han ikke gikk ut med det offentlig var hans eget ekteskap. Men under enhver omstendighet etterlot Nepomuk en betydelig arvedel.

Nepomuks barnebarn Klara hadde et langvarig forhold med Alois før de giftet seg i 1885, etter at Alois ble enkemann for annen gang. I 1889 fikk de sønnen Adolf Hitler.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Marc Vermeeren, De jeugd van Adolf Hitler 1889-1907 en zijn familie en voorouders. Soesterberg, 2007, 420 blz. Uitgeverij Aspekt. ISBN 978-90-5911-606-1