Johann Froben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Portrett av Johann Froben etter en original av Hans Holbein den yngre, 1520–26. Holbein arbeidet i en årrekke for Froben. Kopien ble malt på 1500-tallet eller tidlig 1600-tall.
Trykkerdevise for Johann Froben, malt av Hans Holbein den yngre, c. 1523

Johann Froben (latinisert: Johannes Frobenius) (født ca. 1460 i Hammelburg i Franken, Tyskland – død i oktober 1527 i Basel) var en ledende boktrykker og humanist i Basel.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Johann Froben var den ledende av de humanistisk orienterte boktrykkere og forskere i Basel i dagens Sveits, og en fornyer av boktrykkerkunsten. Blant de arbeider som ble utgitt fra hans trykkeri, er:

  • Den latinske Fattigmannsbibelen Biblia integra: summata: distincta: sup[er]eme[n]data vtriusq[ue] testame[n]ti [con]corda[n]tijs illustrata (1491). Dette er den første "lommeutgaven" av den latinske bibel, og kalles "fattigmannsbibelen" fordi octavo-formatet gjorde den billigere i produksjon. Teksten bygger på den såkalte "Fontibus ex Graecis"-utgaven, som korrigerte Vulgata med nye oversettelser foretatt en en idag ukjent humanist fra noen greske og hebraiske manuskripter. Den ble første gang trykket i Basel i 1479. Utgaven fra 1491 var Frobentrykkeriets første verk, og Froben hadde selv foretatt noen justeringer av teksten.
  • Mest kjent er vel Erasmus av Rotterdams gresk-latinske Nytestamente Novum Instrumentum omne, diligenter ab Erasmo Rot. Recognitum et Emendatum (1516, og senere utgaver). Den fikk et voldsomt gjennomslag fordi den kom på rett tid og sted i forhold til reformasjonen. Bakgrunnen var at Froben ønsket å komme et annet arbeid i forkjøpet: Complutenserteksten, et langt grundigere verk, utarbeidet på oppdrag av kardinal Ximenes de Cisneros i 1502 og etter møysommelig arbeid ferdig den 10. januar 1514 – men som ventet på pavelig godkjennelse før offentliggjøring.) Erasmus begynte sitt arbeid i april 1515, og trykkingen av resultatet, i seks folier, pågikk fra september til den siste delen var klar i mars 1516. Det kom etterhvert tre omarbeidede utgaver, i 1522, 1527 og 1535. Fra annenutgaven av ble "Instrumentum" i tittelen endret til det mer gjengse "Testamentum".