Johann Ernst Bach II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johann Ernst Bach II
Født28. januar 1722
Eisenach
Død1. september 1777 (55 år)
Eisenach
Far Johann Bernhard Bach
Barn Johann Georg Bach I
Beskjeftigelse Organist, komponist, kapellmester
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Familien Bach

Minneplakett over Johann Ernst Bach på Lutherplatz i Eisenach.

Johann Ernst Bach (født 28. januar 1722 i Eisenach, død 1. september 1777 samme sted) var en tysk komponist av musikerfamilien Bach.

Johann Ernst Bach var sønn av Johann Sebastian Bachs tremenning, Johann Bernhard Bach. Han studerte ved latinskolen i Eisenach og ved Thomasschule i Leipzig, og gikk i lære hos sin fadder J. S. Bach. Johann Ernst var utdannet jurist og fikk i 1742 post som advokat i Eisenach. Han vikarierte som organist for sin far og ble i 1749 dennes etterfølger i Georgenkirche. Fra 1756 var han Hofkapellmeister hos hertug Ernst August av Sachsen-Weimar.

Bach komponerte i den den tyske rokokkostilen som kalles empfindsamer Stil («den følsomme stilen»). Han skrev «Sammlung auserlesener Fabeln» med tekst av Christian Fürchtegott Gellert som regnes som en forløper for 1800-tallets romantiske ballader. Nevneverdige verk er fantasier og sonater for klaver og for klaver og fiolin, orgelstykker, samt kirkekantater. Hans mest kjente verk er oratoriet O Seele, deren Sehnen som har vært spilt fram til i dag.

Sønnen Johann Georg etterfulgte ham som organist ved Georgenkirche i Eisenach.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]