Johann Ernst Bach II

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Minneplakett over Johann Ernst Bach på Lutherplatz i Eisenach.

Johann Ernst Bach (født 28. januar 1722 i Eisenach, død 1. september 1777 samme sted) var en tysk komponist av musikerfamilien Bach.

Johann Ernst Bach var sønn av Johann Sebastian Bachs tremenning, Johann Bernhard Bach. Han studerte ved latinskolen i Eisenach og ved Thomasschule i Leipzig, og gikk i lære hos sin fadder J. S. Bach. Johann Ernst var utdannet jurist og fikk i 1742 post som advokat i Eisenach. Han vikarierte som organist for sin far og ble i 1749 dennes etterfølger i Georgenkirche. Fra 1756 var han Hofkapellmeister hos hertug Ernst August av Sachsen-Weimar.

Bach komponerte i den den tyske rokokkostilen som kalles empfindsamer Stil («den følsomme stilen»). Han skrev «Sammlung auserlesener Fabeln» med tekst av Christian Fürchtegott Gellert som regnes som en forløper for 1800-tallets romantiske ballader. Nevneverdige verk er fantasier og sonater for klaver og for klaver og fiolin, orgelstykker, samt kirkekantater. Hans mest kjente verk er oratoriet O Seele, deren Sehnen som har vært spilt fram til i dag.

Sønnen Johann Georg etterfulgte ham som organist ved Georgenkirche i Eisenach.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]