Johan Seckmann Fleischer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Johan Seckmann Fleischer
Født9. juni 1860Rediger på Wikidata
Voss
Død16. apr. 1884Rediger på Wikidata (23 år)
Tjuvholmen
NasjonalitetNorge
Medlem avKristiania-bohemen

Johan Seckmann Fleischer (født 9. juni 1860Voss, død 16. april 1884 i Christiania) var en norsk student som tilhørte kretsen som ble kalt Kristiania-bohemen og som ble kjent gjennom sitt selvmord på Tjuvholmen, 23 år gammel.

Fleischer kom fra Voss.
Han kom til Norges største by.
Han hadde hørt at det var dit man dro
for å bli født på ny.
[...]
Kjærlighet, hva var nå det?
Da dagen kom fant han et sted.
En holme i en fjord.
Det glimtet rødt i alt det blå.

Ketil Bjørnstad, «Skuddet på Tjuvholmen»
(åpnings- og sluttversene)

Fleischer er, under pseudonymet «Jarmann», en av to hovedpersoner i Hans Jægers dokumentariske roman Fra Kristiania-Bohêmen (1885),[1] ved siden av jeg-personen «Herman Eek» som er Jæger selv. I Jægers fremstilling er Fleischer «flittig, flink og kristeligsindet» og har kommet fra hjemstedet Voss til Christiania for å studere. Han finner seg dårlig til rette i hovedstaden, prøver seg uten særlig hell på ulike studier og oppsøker hyppig prostituerte, men har ingen egentlige relasjoner med andre enn en håndfull bohemvenner som oppmuntrer hans pessimistiske tankebaner. Etter en tids veksling mellom frustrasjon og apati sier han farvel til sine venner og skyter seg på Tjuvholmen. Mot slutten av livet er han preget av en «mekanisk stemning», som om «han gik i søvne». Vennene vet om selvmordsplanene, men gjør ingen ting for å stoppe ham. I begravelsen stiller Jæger med stenografiblokk for å få med seg gravtalen ord for ord for å kunne bruke den i sitt romanprosjekt, til stor offentlig forargelse. Det siste av de ni bohêmbudene som ble publisert anonymt i bladet Impressionisten i 1889, muligens som en parodi på Jæger, var «du skal ta live a dei», men Fleischer var den eneste i kretsen av Kristiania-bohemer som gjorde alvor av dette.

Diskusjonen av Fleischers selvmord i Fra Kristiania-Bohêmen omtales av Arne Thorvik som «et tidlig forsøk på å beskrive suicidets sosialpsykologiske årsaker, utkommet tiåret før Durkheims analyse av samme tematikk [...] Jæger [viser] i skildringen av den suicidale prosessen [...] betydelig psykologisk innlevelse, og [...] tangerer [også] moderne teoridannelse».[2] Fleischer har fått et musikalsk minnesmerke under sitt riktige navn i Ketil Bjørnstads suite Leve Patagonia («Skuddet på Tjuvholmen»).

Han var nevø av Fredrik Lyth Ørum Fleischer som startet Fleischer's Hotel på Vossevangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Jæger, Hans (1885). Fra Kristiania-Bohêmen. 
  2. ^ Thorvik, Arne (2013). «'Du skal ta live a dei': Om Kristiania-Bohêmen og suicid». Suicidologi. 18 (3): 30–35.