Johan Parelius Erichsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan Parelius Erichsen
Johan Parelius Erichsen.jpg
Født21. februar 1886
Rognan
Død21. september 1974 (88 år)
Beskjeftigelse Politiker
Parti AP, NKP
Nasjonalitet Norsk

Johan Parelius Erichsen (født 21. februar 1886 i Rognan i Saltdal, død 21. september 1974)[1] var en norsk fagforeningsmann, hjemmehørende i Arbeiderpartiet og Norges Kommunistiske Parti.

Han gikk ved Saltdal ungdomsskole, og fullførte senere i livet Treiders handelsskole i Oslo i 1916.

Erichsen ble medlem av Saltdalens sosialdemokratiske forening i 1902, og året etter valgt inn i styret. Det vervet skjøttet han fram til 1915. Han satt også i mange år som medlem av Sødre Saltens arbeiderparti. Han var medlem av Saltdalens kooperative selskap, der han satt i det første styret i 1913. Han var også medlem av styret i partiets avis Nordlands Social-Demokrat, - den senere Nordlands Framtid.

Fra 1917 til 1919 var han medlem av Glomfjord arbeiderforening, og han var en av stifterne da Glomfjord samorganisasjon ble opprettet. Erichsen var også en aktiv skribent, og leverte en rekke bidrag til arbeiderpressen.

Ved den store partisplittelsen i 1923 fulgte Erichsen fløyen som støttet Kominterns linje, og ble med i det nye Norges Kommunistiske Parti. Han forlot imidlertid NKP etter noen tid, og var på begynnelsen av 1930-tallet partiløs.

Erichsen var stifter av Fauske sangkor, og var styremedlem i Saltens krets av Nordlands sangerforbund.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ DIS, Gravminner i Norge
  2. ^ «Erichsen, Johan Parelius», Arbeidernes Leksikon, bind II, Oslo 1933
personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)