Johan J. Gjendem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Johan J. Gjendem
Født4. aug. 1924[1]Rediger på Wikidata
FrænaRediger på Wikidata
Død2003[1]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse MusikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Johan J. Gjendem (født 4. august 1924 i Fræna, død 2003 i Kristiansand) var en norsk organist, orgelsakkyndig, komponist og salmedikter.

Etter avlagt eksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo studerte Gjendem med Ludvig Nielsen, Finn Viderø i København og A. Koerppen. Senere var han bl.a. organist i Røros kirke, Ullensvang kirke i Hardanger, og fra 1966 til 1987 i kirkene Lund og Grim i Kristiansand. Han var i tillegg lektor i liturgikk og orgel ved Agder musikkonservatorium.

Gjendem var en ledende orgelsakkyndig og den fremste talsmann for den såkalte Orgelbevegelsen som hadde som formål å gjeninnføre orgelbyggingsteknikkene fra glansperioden i barokken. Gjendem introduserte tyske Paul Ott i Norge, han var den første orgelbygger som implementerte tekniske løsninger basert på Orgelbevegelsens historiske idealer. Gjendem skrev en lang rekke faglige artikler om orgelspørsmål og andre kirkemusikalske emner, ofte med en sterk polemisk brodd som gjorde ham kontroversiell i fagmiljøet. Han var mye brukt som konsulent ved nybygg av orgler.

Gjendem skrev kirkemusikk for kor og oversatte tekster. Han er representert i Norsk Salmebok og Norsk salmebok 2013 med salmen Alle vender augo sine til deg, Herre, en omdikting av Salme 145 i Salmenes bok. Salmen, med en melodi av Heinrich Schütz (SWV 250 — Ich will sehr hoch erhöhen dich), er mye brukt som bordvers.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Store norske leksikon, Store norske leksikon-ID Johan_J._Gjendem

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Nytt Norsk Salmeleksikon, Trondheim 2011

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)