Hopp til innhold

Johan Frederik Clasen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For sønnen, jernverkseieren og stifteren av Det Classenske Fideicommis, se Johan Frederik Classen
Johan Frederik Clasen
Født1697Rediger på Wikidata
Død1775Rediger på Wikidata
BeskjeftigelseMusiker, komponist, danser Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Lambert Daniel Kastens orgelfasade i Oslo domkirke.

Johan Frederik Clasen, Johan Fredrik Clasen, eller Johan Frederik Classen (født 1697, død 1775) var en dansk organist fra SønderborgAls som er kjent for sitt virke i Vår Frelsers kirke – Oslo domkirke. Han omtales også som orgelbygger.

Clasen ble kalt til stillingen av kommandanten på Akershus festning, den tyske generalkommissæren Georg von Bertouch. Von Bertouch var musikkyndig og hadde gode kontakter i Hamburg hvor Clasen var på dette tidspunkt og skal ha gjort seg bemerket som organist.

I 1721 kom Clasen til Christiania, han var da rundt 23 år gammel. Christian Olsen Rode som var organist i domkirken var en gammel mann og Clasen fikk tilbud om å overta hans stilling etter hans død. I første omgang ble han bedt om å se på kirkeorgelet som var i en dårlig forfatning. Året etter, i 1722, ble det sendt en henvendelse til orgelbygger Lambert Daniel Kastens om bygging av et nytt orgel.

Antakelig kjente Clasen til Kastens virksomhet som orgelbygger i Hamburg og det er stor sannsynlighet for at Clasen anbefalte Kastens til kirkeinspeksjonen som gjorde den formelle henvendelsen.

I 1723 ble Clasen fast ansatt som organist med en årlig lønn på 120 riksdaler. Samme år giftet han seg med Maria (eller Marie) født Walter, en kvinne av norsk gårdeierslekt. Det ble etter hvert født tre barn i ekteskapet, hvorav to av dem senere gjorde karriere innen jernverksindustrien; Johan Frederik Classen, stifter av Det Classenske Fideicommis og Frederiksværk og broren Peter Hersleb Classen.

Et av de musikalske høydepunktene i Clasens musikalske liv var året 1749 da kong Frederik V besøkte Christiania. Clasen skrev flere musikkstykker i anledning besøket.

I 1760 kjøpte familien en gård på Strømsgodset i Drammen og flyttet sannsynligvis dit da Clasen sluttet som organist noen år senere. Ektefellen døde i 1768 og ble begravet i Bragernes kirke. Clasen ble gravlagt samme sted etter sin død i 1775.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata