Johan Alfred Björling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ellesmereområdet i arktisk Canada

Johan Alfred Björling (født 19. oktober 1871 i Stockholm, død 1892 eller 1893 i arktisk Canada) var en svensk botaniker og forskningsreisende.

Bragder[rediger | rediger kilde]

Sommeren 1889, 17 år gammel, ledet han en ekspedisjon med to kamerater for å bli de første til å bestige Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise. Guttenes første forsøk opp østsiden ble mislykket. Björling falt ned i en bresprekk, men lyktes å ta tak i en klippe i siste stund og klarte seg. Forsøket ble avbrutt da sikten ble forverret av lavt skydekke. Neste dag, den 19. juli 1889, forsøkte de på nytt. Denne gang valgte de en vestligere vei opp på Kebnekaise, for å slippe å gå over isbreer, og nådde toppen etter 13 timers vandring.[1]

Senere viste det seg at franskmannen Charles Rabot hadde besteget Kebnekaise sommeren 1883, og Björling tapte lampen om å være den første som hadde besteget Sveriges høyeste fjell.

I 1890 deltok Björling på Nordenskiölds ekspedisjon til Spitsbergen. Året retter (1891) reiste Björling til Grønland der han i en robåt med grønlandsk besetning klarte å trenge lenger nordover enn tidligere ekspedisjoner. Han kom til en øy som han kalte Holms øy, på 74°,5 nordre breddegrad.

Våren 1892 foretok han sammen med den unge zoologen Evald Kallstenius en ny reise til nordvestre Grønland for å utforske Ellesmerelandet. I mai forlot ekspedisjonen Stockholm med kurs for Liverpool og videre mot Newfoundland. Den 24. juni forlot de St. John's og den 28. juli nådde man Godhavn på Grønland. Der opphører alle spor.

Den 17. juni 1893 ble deres fastfrosne og forlatte fartøy «Ripple» sett av besetningen på hvalfangstfartøyet «Aurora» ved Careyøyene. I 1894 dro en svensk leteekspedisjon med blant andre Axel Ohlin til traktene og fant vraket, og den 24. juli ytterligere spor på Careyøyene. Av notatloggen framkom det at fartøyet hadde strandet før den 17. august. Alle forsøk på å finne Björling og Kallstenius var forgjeves.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Tragedin i Smiths sund – Björling-Kallstenius expeditionen 1892 Alfhild Kallstenius (Seelig Förlag, Stockholm, 1966)