Joan Franka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Joan Franka
Joan-franka-1336576347.jpg
Joan Franka (2012)
FødtAyten Kalan
2. april 1990 (28 år)
Rotterdam, Nederland Nederland
Beskjeftigelse Sanger
Nasjonalitet nederlandsk
OpphavNederland
KallenavnIndianer Joan
Hippie jenta
SjangerPop, folkemusikk
InstrumentSinger/songwriter
Aktive år2008-d.d. (oppdaget juli 2010)
Nettstedwww.joanfranka.com


Ayten Kalan, bedre kjent som Joan Franka (født 2. april 1990, Rotterdam, Nederland) er en nederlandsk kvinnelig sangartist. Hennes avdøde far var av tyrkisk avstamning, mens moren er nederlandsk. Hun representerte Nederland i Eurovision Song Contest 2012 med sangen «You and Me».[1][2] Hun ble velkjent i Nederland gjennom sin deltagelse i den første sesongen av talentshowet The Voice of Holland.

Musikk karriere[rediger | rediger kilde]

2010-2011: The Voice of Holland[rediger | rediger kilde]

I september 2010 deltok Joan Franka i talentshowet The Voice of Holland i den første sesongen. På auditionen opptrådte hun med Nickelbacks «How You Remind Me». Begge to dommerne, Roel van Velzen og Jeroen van der Boom, trykket på sine "Jeg vil ha deg" knapper. Men hun valgte tilslutt å være på van Velzens team.

I konkurransen duellerte hun mot Yvette de Bie. Begge to fremførte Joan Osborne låten «One of Us» etter tur. Men Franka var den som trakk det lengste strået og hun gikk derfor videre til live konkurransen, mens de Bie røk ut. I den første live konkurransene sang hun Jewels «Foolish Games» og i den tredje live konkurransen Marc Cohns «Walking in Memphis». Det gikk bra helt til den femte live konkurransen da hun sang Beverley Cravens «Promise Me» og ble eliminert.

To av sangene hun fremførte under konkurransen hadde noe suksess på de nederlandske salgslistene. «Foolish Games» nådde 42.-plass og «Promise Me» 45.-plass, basert på digitale nedlastinger.

Eurovision Song Contest 2012[rediger | rediger kilde]

Den 26. februar 2012 konkurrerte Franka mot Raffaëla Paton, en tidligere konkurrent fra The Voice of Holland i den første runden av Nederlands nasjonale Eurovision konkurranse og klarte etterhvert å kvalifisere seg for finalerunden, hvor hun tilslutt ble valgt til å representere Nederland i Eurovision Song Contest som ble arrangert i Baku i Aserbajdsjan i 2012. Fordi hun fremførte låten sin med en gedigen fjærpryd på hodet, fikk hun dermed tilnavnet «Indianer Joan». Det var også en liten kontrovers i forbindelse med dette. Nederlenderne var litt usikre på om hun prøvde å gjøre narr av amerikas urbefolkning, eller ikke.

Til tross for at hun etter juryens stemmer lå sist, så ledet hun telefonavstemningen med 26,1 poeng og dermed vant hun. Sangen hennes «You and Me», ble lansert i Nederland, den 27. februar 2012 iform av digital nedlasting på iTunes.

Og suksessen lot ikke vente på seg. Singelen «You and Me» nådde i løpet av en ukes tid toppen på de nederlandske salgslistene.

Franka var i ilden i den andre semifinalen i Eurovision Song Contest 2012 men mislyktes i å kvalifisere seg til finalen, følgelig har Nederland – hele åtte ganger på rad – mislyktes i å komme seg til Eurovision finalen.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

År Singel Topp plassering Album
NL
[3]
2010 «Foolish Games» 42
2011 «Promise Me» 45
2012 «You and Me» 1

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]