Joan Franka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Joan Franka
Joan-franka-1336576347.jpg
Joan Franka (2012)
FødtAyten Kalan
2. april 1990 (29 år)
Rotterdam
Beskjeftigelse Sanger
Nasjonalitet nederlandsk
OpphavNederland
Musikalsk karriere
KallenavnIndianer Joan
Hippie jenta
SjangerPop, folkemusikk
InstrumentSinger/songwriter
Aktive år2008-d.d. (oppdaget juli 2010)
Nettstedwww.joanfranka.com
IMDbIMDbRedigér på wikidata

Ayten Kalan, bedre kjent som Joan Franka (født 2. april 1990 i Rotterdam i Nederland) er en nederlandsk kvinnelig sangartist. Hennes avdøde far var av tyrkisk avstamning, mens moren er nederlandsk. Hun representerte Nederland i Eurovision Song Contest 2012 med sangen «You and Me».[1][2] Hun ble velkjent i Nederland gjennom sin deltagelse i den første sesongen av talentshowet The Voice of Holland.

Musikk karriere[rediger | rediger kilde]

2010–2011: The Voice of Holland[rediger | rediger kilde]

I september 2010 deltok Joan Franka i talentshowet The Voice of Holland i den første sesongen. På auditionen opptrådte hun med Nickelbacks «How You Remind Me». Begge dommerne, Roel van Velzen og Jeroen van der Boom, trykket på sine «Jeg vil ha deg»-knapper, men hun valgte til slutt å være på van Velzens lag.

I konkurransen duellerte hun mot Yvette de Bie. Begge to fremførte Joan Osborne-låten «One of Us» etter tur. Men Franka var den som trakk det lengste strået, og hun gikk derfor videre til direktesendingene, mens de Bie røk ut. I den første direkte-konkurransen sang hun Jewels «Foolish Games» og i den tredje direktekonkurransen Marc Cohns «Walking in Memphis». Hun ble slått ut av konkurransen i femte livesending, da hun sang Beverley Cravens «Promise Me».

To av sangene hun fremførte under konkurransen, hadde en viss suksess på de nederlandske salgslistene. «Foolish Games» nådde 42.-plass og «Promise Me» 45.-plass, basert på digitale nedlastinger.

Eurovision Song Contest 2012[rediger | rediger kilde]

26. februar 2012 konkurrerte Franka mot Raffaëla Paton, en tidligere konkurrent fra The Voice of Holland, i den første runden av Nationaal Songfestival, Nederlands nasjonale finale foran Eurovision Song Contest Hun kvalifiserte seg til finalerunden, hvor hun vant og fikk representere Nederland i Eurovision Song Contest 2012 som ble arrangert i Baku i Aserbajdsjan. Fordi hun fremførte låten sin med en gedigen fjærpryd på hodet, fikk hun tilnavnet «Indianer-Joan». Det var også en liten kontrovers i forbindelse med dette. Nederlenderne var litt usikre på om hun prøvde å gjøre narr av amerikas urbefolkning, eller ikke.

Til tross for at hun etter juryens stemmer lå sist, så ledet hun telefonavstemningen med 26,1 poeng og dermed vant hun. Sangen hennes «You and Me», ble lansert i Nederland 27. februar 2012 i form av digital nedlasting på iTunes.

Og suksessen lot ikke vente på seg. Singelen «You and Me» nådde i løpet av en ukes tid toppen på de nederlandske salgslistene.

Franka var i ilden i den andre semifinalen i Eurovision Song Contest 2012, men mislyktes i å kvalifisere seg til finalen. Dette var åttende året på rad at Nederland mislyktes i å komme seg til Eurovision-finalen.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Singler[rediger | rediger kilde]

År Singel Høyeste
listeplassering
Fra album
NL
[3]
2010 «Foolish Games» 42
2011 «Promise Me» 45
2012 «You and Me» 1

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Utmerkelser og prestasjoner
Forgjenger :
3JS
med «Never alone»


Nederlands representant i Eurovision Song Contest
2012
Etterfølger :
Anouk
med «Birds»