Joachim Bruun Hass

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joachim Bruun Hass
Født11. mars 1713Rediger på Wikidata
København
Død1. jan. 1789Rediger på Wikidata (75 år)
Oslo
BeskjeftigelseHistoriker, personalhistoriker Rediger på Wikidata
Embete
NasjonalitetNorge

Joachim Bruun Hass (1713–1789) var en dansk-norsk klokker og personalhistoriker.

Liv[rediger | rediger kilde]

Han var født i København som sønn av Jørgen Helmer Hass og Lisbeth August Bruun. Som ung hadde han dikteren Ole Camstrup som lærer, trolig i Bergen. I 1743 var han i København og fikk etter en ansøkning på vers til Christian VI utnevnelse til klokker ved Vår Frelsers kirke i Christiania, til tross for at biskop Niels Dorph alt hadde innstilt en teologisk kandidat. Hass ble værende i klokkerstillingen til sin død, da han etterlot seg en formue på 20 000 riksdaler. Av disse midlene opprettet han og hans kone Anne Hess legater til Christiania vaisenhus og fattighus.

Hass eide løkken Sommerfryd, som tidligere hadde vært eid av trelasthandler Claus Bendeke.

Virke[rediger | rediger kilde]

Ved siden av virket som klokker var Hass samler av historiske opplysninger. Han etterlot seg håndskrevne samlinger i fire bind under navnet «Ære- og Efterminde med henhørende Efterretninger til den verdslige og gejstlige danske og norske Historie». Opplysningene var for det meste hentet fra trykte kilder. Han skrev også et dagsregister over Christian VIs regjering. Et manuskript om geistligheten i Akershus stift kom i hans senere etterfølger som klokker Bastian Svendsens eie og ble benyttet av denne i hans verk om geistligheten i Christiania stift. Manuskriptene ble lenge oppbevart ved universitetsbiblioteket, men er i dag å finne i Nasjonalbibliotekets håndskriftsamling (ms. fol. 338, 354, 393).

Blant annet inneholdt Hass' samlinger avskrifter av gravskrifter og gravvers, som han særlig interesserte seg for, siden han selv var leilighetsdikter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]