Jiaxing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nanhusjøen i Jiaxing
Jiaxing i Zhejiang

Jiaxing (kinesisk: 嘉兴; pinyin: Jiāxīng) er en by på prefekturnivå i provinsen Zhejiang ved Kinas kyst mot Østkinahavet. Befolkningen anslås (2004) til 3 320 000, hvorav 467.000 i hovedbyen.

Byen Jiaxing ligger ved elven Huangpu, som fortsetter ned til Shanghai, og derfra ut i Chang Jiang og Østkinahavet. Reiseavstanden til Shanghai i nord er ca. én time.

Jiaxing er en av Folkerepublikken Kinas viktigste byer for silkeindustrien. Dessuten har den også en betydningsfull allmenn tekstilindustri, og er en av verdens største eksportører av lærvarer. Det er også mekanisk, kjemisk og elektronisk industri i Jiaxing.

Byen ble i 2005 regnet som den by i Folkerepublikken Kina med sterkest økonomisk vekst, et sted der man kan se hvordan kommunistpartiets holdning til kapitalistiske markedskrefter er blitt etter Maos død.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jiaxing spiller en viss betydning i Det kinesiske kommunistpartis historie. Partiet anses ofte å ha blitt stiftet i Shanghai, men i virkeligheten skjedde det i Jiaxing. Stiftelsesmøtet begynte rett nok i Den franske konsesjon i Shanghai i 1921, men selve det formelle stiftelsesvedtaket fant sted 31. juli 1921 en båt på Nanhusjøen i Jiaxing sør for byen etter at delegatene i hui og hast rømte den franske konsesjon.

Kulturminner[rediger | rediger kilde]

Majiabang-funnstedet (forenklet: 马家浜遗址, pinyin: Majiabang yizhi) for Majiabangkulturen ble i 2001 tilføyd på Folkerepublikken Kinas liste over kulturminner.

Administrasjon[rediger | rediger kilde]

Katolsk kirkeruin i Jiaxing (Maria Smerter, 1902)

Jiaxing administrerer to distrikter, tre byer på fylkesnivå og to fylker.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Kinas riksvei 320 går gjennom området. Den begynner i Shanghai og løper sørvestover til grensen mellom provinsen Yunnan og Burma. Underveis er den innom blant annet Hangzhou, Nanchang, Guiyang, Kunming og Dali.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]