Jeg stjal en million

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jeg stjal en million
orig. The Lavender Hill Mob
Generell informasjon
Prod.landBritisk
Lengde81 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørCharles Crichton
ProdusentMichael Balcon
ManusforfatterT.E.B. Clarke
MusikkGeorges Auric
SjeffotografDouglas Slocombe
KlippSeth Holt
Foran kamera
MedvirkendeAlec Guinness
Stanley Holloway
DistributørGeneral Film Distributors
Premiere
Eksterne lenker

Jag stjal en million (originaltittel The Lavender Hill Mob) er en britisk komediefilm fra 1951, regissert av Charles Crichton. Alec Guinness og Stanley Holloway gestalter hovedrollene. Audrey Hepburn medvirker også i en liten rolle.

Handling[rediger | rediger kilde]

Henry Holland (Alec Guinness) har jobbet på samme bank i snart 20 år hvor han er ansvarlig for å levere gullbarrer. Sammen med kompisen Pendlebury (Stanley Holloway) setter han i gang en plan for å stjele gullbarrene og smelte dem til små eiffeltårn-suvenirer, for deretter å smugle dem til Paris. Ved et uhell selges suvenirene til en besøkende skoleklasse fra England. De klarer å kjøpe tilbake alle suvenirene bortsett fra én, som visstnok befinner seg på en politimesse. Henry Holland og Pendlebury klarer å få tak i den siste suveniren, men de har en mistenksom politimann i hælene. Henry flykter til Sør-Amerika, men blir til slutt arrestert.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Om filmen[rediger | rediger kilde]

T.E.B. Clarke vant Oscar for beste originalmanus for manusarbeidet. Guinness ble nominert til Oscar for beste mannlige hovedrolle for sin rolleskildring.[1]

Den engelske tittelen The Lavender Hill Mob kommer i fra området Lavender Hill i Sør-London.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The 25th Academy Awards (1953) Nominees and Winners». Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Besøkt 17. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]