Jefferson Avenue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jefferson Ave. i Detroit nær Chrysler Freeway (Interstate 375).
Minimetroen Detroit People Movers stasjon ved Renaissance Center på Jefferson Avenue.

Jefferson Avenue er en 102,53 km lang vei langs den østlige delen av Detroits storbyområde i den sørøstlige delen av den amerikanske delstaten Michigan. Veien har vakker utsikt langs Eriesjøen, Detroitelven og St. Clairsjøen. Det er også en rekke rekreasjonsfasiliteter i det samme området. Den vestlige delen av Jefferson Avenue er hovedsakelig kommersiell mens den østlige Jefferson Avenue inneholder et historisk bostadområde.

Historie[rediger | rediger kilde]

Jefferson Avenue er en av fem betydelige veier (sammen med Woodward, Michigan, Grand River, og Gratiot) som ble planlagt av dommer Augustus B. Woodward i 1805[1] som strakte seg fra sentrum av Detroit i ulike retninger. Den var først kartlagt i 1807 og da kalt for Main Street, men ble senere omdøpt til Jefferson Avenue etter president Thomas Jefferson som var en venn av Woodward.[2][3] Det var planlagt at Jefferson Avenue skulle strekke seg lenger øst for sentrum, parallelt med Detroitelven, men senere tillegg til veien gjorde at den strakte seg vest for sentrum hvor den fortsetter å gå seg langs vannkanten nedover langs elven.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Veien starter i Detroit og går blant annet igjennom området Grosse Pointe, forstadsbyen St. Clair Shores og Harrison Township. Den fungerer som ryggraden til de rike nabolagene i Grosse Pointeområdet som grenser til de østre delene til Detroit. Jefferson Avenue er også en korridor til broene til Grosse Ile.

Veien starter i sør på grensen mellom Wayne County og Monroe County i Brownstown Township og ender i nord like ved grensen mellom Chesterfield Township og New Baltimore.

Selv om veien er kontinuerlig med Jefferson Avenue i nord og sør, forandrer navnet seg i Wyandotte til Biddle Avenue i sør. På samme måte forandrer navnet seg til Lake Shore Drive i Grosse Pointe Farms og Grosse Pointe Shores i nord.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Judge Augustus Woodward», Bonisteel
  2. ^ Bailey, Mary (17. februar 2000): «Detroit's Street Names Honor Early Leaders». The Detroit News.
  3. ^ Cangany, Catherine (2014): Frontier Seaport: Detroit's Transformation into an Atlantic Entrepôt, University of Chicago Press, s. 163

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]