Grand River Avenue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Grand River Avenue skilt i East Lansing

Grand River Avenue er en av hovedfartsårene i staten Michigan fra tiden før motorveienes inntog. Dagens vei går igjennom Michigans nedre halvøy i en sørøst til nordvest akse fra Detroit til Grand Rapids.

I Detroit er Grand River en av fem store avenyer (sammen med Woodward, Michigan, Gratiot og Jefferson) som ble skissert av overdommer Augustus B. Woodward etter bybrannen i 1805 og som alle sprer seg fra sentrum av Detroit i forskjellige retninger. Grand River strekker seg i nordvestlig retning fra sentrum.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Grand River (som ikke må forveksles med elven Grand River som går langs med den i mye av dens rute) starter i sentrum av Detroit hvor den krysser Woodward Avenue. Den går diagonalt igjennom Detroit til Redford Township og byen Farmington. Den går igjennom Novi, Brighton, Howell, Fowlerville, Webberville, Williamston og Okemos.

Veien blir til en bred boulevard da den kommer til East Lansing hvor den fungerer som en delende linje mellom Michigan State University campus og resten av byen der den går igjennom et handleområde. Derifra går den nordvest til gamlebyen i Lansing hvor den krysser seg selv før den før den går mot Lansing Capital City Airport.

Fra Lansing går Grand River igjennom Eagle og Portland før den ankommer Lowell der den går inn i Cascade Road og bryter opp sinn opprinnelige rute. Veien starter imidlertid opp igjen på utkanten av Lowell via Alden Nash der den følger (elven) Grand River og går til Ada igjennom Plainfield før den ender i East Beltline i utkanten av Grand Rapids litt før sitt opprinnelige terminus.

Historie[rediger | rediger kilde]

I 1850 etablerte den lovgivende forsamlingen i Michigan «Lansing and Howell Plank Road Company» som begynte arbeide med å omgjøre forskjellige gamle indianerstier til Lansing-Howell Plank Road, som ble ferdiggjort i 1853. I Howell ble veien forbundet til Detroit-Howell Plank Road og utgjorde den første direkte utbedrede forbindelsen mellom hovedstaden og den største byen i Michigan. Lansing-Detroit Plank Road var en bomvei inntil 1880-tallet. Den ble til slutt den østre delen av dagens Grand River Avenue.

Med opprettelsen av U.S. Highway System ble Grand River en del av US 16. Dette varte til opprettelsen av motorveisystemet Interstate Highway System da Grand River ble parallert av I-96. Designasjonen US 16 ble fjernet og den delen av Grand River fra Webberville til Lansing ble del av M-43 som en statlig vei. I dag utgjør Grand River hovedgaten til over et dusin byer i Michigan.

I 1995, under konstruksjonsarbeid langs Grand River i East Lansing fant man råtne 150 år gamle trestokker rundt 65 cm under veienoverflaten som hadde blitt brukt som underlag for den gamle veien i et lavtliggende sumpområde.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]