St. Clairsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 50°14′2,8068″N 93°1′6,2688″V

St. Clairsjøen
Beliggenhet USA
Areal 1114 km² 
Høyde 175 moh.
Omkrets 272 km 
Dybde 8,2 m (maks)
Volum 3,4 km³ 

St. Clairsjøen er en innsjø som ligger mellom Ontario i Canada og Michigan i USA, omtrent 10 km nordøst for byene Detroit (i USA) og Windsor (i Canada). Sjøen har et areal på 1114 km², og er en del av ferskvannsystemet De store sjøer (selv om den pga. den relativt lille størrelsen sjelden nevnes som en av De store sjøer). Sammen med elvene St. Clair og Detroit knytter den Huronsjøen i nord sammen med Eriesjøen i sør.

Franske oppdagelsesreisende ga sjøen navnet Lac Sainte-Claire, ettersom de kom dit på festdagen for den hellige Klara av Assisi.

Satellittbilde

Innsjøen er 42 km fra nord til sør og 39 km fra øst til vest. Den er svært grunn, med en gjennomsnittsdybde på omtrent 3,3 meter, og en naturlig maks dybde på 6,5 meter, dog er den 8,2 meter i kanalen som er mudret opp for skipstrafikken. Fra nord kommer elva St. Clair fra Huronsjøen, som munner ut i St. Clairsjøen gjennom et massivt delta, det største i De store sjøer. Fra øst kommer elvene Thames og Sydenham fra den sørøstre delen av Ontario, og fra Michigan i vest kommer elva Clinton. Gjennom Detroit-elva munner St. Clairsjøen ut lengst vest i Eriesjøen, rundt 30 km sør for Detroit.