St. Clairsjøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
St. Clairsjøen
(en) Lake St. Clair
(fr) Lac Sainte Claire
Lake st clair landsat.jpeg
St. Clairsjøen sett fra verdensrommet.
LandUSA USA
Canada Canada
Delstat
Provins
Michigan Michigan
Ontario Ontario
Areal 1 114 km²[1]
Høyde 175 moh.[1]
Lengde 42 km
Bredde 39 km
Dybdem (maks)[1]
m (snitt)[1]
Volumkm³ [1]
VassdragSt. Lawrence
TilløpSt. Clair
UtløpDetroit
Posisjon
Kart
St. Clairsjøen
42°28′00″N 82°40′00″V

St. Clairsjøen er en innsjø som ligger mellom Ontario i Canada og Michigan i USA, rundt ti kilometer nordøst for byene Detroit (i USA) og Windsor (i Canada). Sjøen har et areal på 1 114 km², og er en del av ferskvannsystemet De store sjøer (selv om den pga. den relativt lille størrelsen sjelden nevnes som en av De store sjøer). Sammen med elvene St. Clair og Detroit knytter den Huronsjøen i nord sammen med Eriesjøen i sør.

Franske oppdagelsesreisende ga sjøen navnet Lac Sainte-Claire, ettersom de kom dit på festdagen for den hellige Klara av Assisi.

Innsjøen er 42 km fra nord til sør og 39 km fra øst til vest. Den er svært grunn, med en gjennomsnittsdybde på omtrent 3  meter, og en naturlig maks dybde på 8 meter, dog er den 8,2 meter i kanalen som er mudret opp for skipstrafikken. Fra nord kommer elva St. Clair fra Huronsjøen, som munner ut i St. Clairsjøen gjennom et massivt delta, det største i De store sjøer. Fra øst kommer elvene Thames og Sydenham fra den sørøstre delen av Ontario, og fra Michigan i vest kommer elva Clinton. Gjennom Detroit-elva munner St. Clairsjøen ut lengst vest i Eriesjøen, rundt 30 km sør for Detroit.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Lakepedia.com: Lake St. Clair

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]