Jef van de Wiele

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jef van de Wiele
Født20. juli 1903
Brugge
Død4. september 1979 (76 år)
Brugge
Utdannet ved Det katolske universitetet i Leuven
Beskjeftigelse Språkforsker, politiker
Nasjonalitet Belgia
Medlem av Devlag

Jef van de Wiele (født 20. juli 1903 i Deurne i Belgia, død 4. september 1979 i Brugge i Belgia) var en belgisk-flamsk nazistisk politiker.

Nazisme[rediger | rediger kilde]

Van de Wiele var en sterk beundrer av den tyske diktatoren Adolf Hitler og han snakket ofte varmt for en snarlig inkorporering av Flandern som en del av Det tredje rike. Van de Wiele hadde litt kontakt med nazistene før den tyske invasjonen av Belgia og han hevdet til og med at Adolf Hitler personlig hadde lovet ham at Flandern skulle bli innarbeidet i det tyske riket i henhold til van de Wieles ønsker og at han hadde videre blitt lovet stillingen som Gauleiter.

Innflytelse under okkupasjonen[rediger | rediger kilde]

Under den tyske okkupasjonen av Berlin hadde van de Wiele litt innflytelse blant nazistene, selv om den kompliserte natur av belgisk politikk gjorde at han ikke fikk den fulle innflytelse han ønsket seg. Van de Wiele arbeidet entusiastisk i samarbeid med nazistene, og han oppfordret til en full mobilisering til fordel for nazistene i Flandern. Etter de allierte styrkenes frigjøringen av Belgia flyktet van de Wiele til Tyskland, der han snart ble utpekt til leder for den teoretiske organisasjonen «Reichsgau Flandern» i desember 1944.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter at den andre verdenskrig var avsluttet ble van de Wiele stemplet som en landsforræder på grunn av hans entusiastiske samarbeid med tyskerne gjennom hele verdenskrigen og han ble dømt til døden i november 1946. Men dommen ble senere omgjort til livsvarig fengsel og han ble løslatt etter sytten år i fengsel, og han bosatte seg deretter i Vest-Tyskland1960-tallet.