Jean Richer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean Richer
CD009-Richer Guyane.jpg
Født1630
Kongeriket Frankrike
Død1696
Paris
Beskjeftigelse Astronom, naturviter
Nasjonalitet Frankrike
InstitusjonerDet franske vitenskapsakademiet
Fagfeltastronomi

Jean Richer (født 1630, død 1696 i Paris) var en fransk astronom og assistent (élève astronome) for Giovanni Cassini.

Mellom 1671 og 1673 var han i Cayenne i Sør-Amerika. Dit var han reist for å utføre observasjoner i og for bestemmelse av solparallaksen. Valg av tid var for å observere planeten Mars under dens perege; samtidig firetok Jean-Dominique Cassini observasjoner i Paris. Den fra Richters observasjoner utledede verdi for solens avstand overtraff i nøyaktighet suverent alle forutgående bestemmelser og forble under et helt århundree det alleänt antatte. Dette førte til at han kunne estimere avstanden mellom solen og Mars, og benytte dette ved beregninger av annet.

Under den nevnte reisen gjorde for øvrig Richer ved sine pendelobservasjoner den viktige oppdagelse at tyngdekraftens intensitet avtar fra polene til ekvator. Dette bekreftet den hypotese som var blitt fremlagt av Christian Huygens[1] om at tyngdekraften avtok slik mot ekvator op grunn av sentrifugalkraften.

Disse undersøkelser er nedtegnede i hans arbeise Observations astronomiques et physiques faites en l'isle de Cayenne (1679).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Det var i 1659 at Huygens første gang skrev om det han kalte sentrifugalkraft. I 1666 hadde han formulert formodningen om at den førte til en svekkelse av tyngdekraften jo nærmere man var ekvator. Œuvres complètes de Huygens, tome XVIII, p.635-636

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

astronomiDenne astronomi- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.